Rechts van je paard lopen

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

 

Best onwennig is dat in het begin, toch? Waarschijnlijk heb je, net zoals ik toen ik begon met paardrijden, geleerd dat je altijd links van je paard moet lopen. En links moet op- en afstijgen. Behalve dat dit enorm achterhaald is, is het ook heel onhandig als je met je paard langs iets engs moet wat zich aan jullie rechterkant bevindt.

 

Links van je paard lopen, opstijgen en afstijgen is achterhaald

Bij de meeste maneges in Nederland en Belgie leer je de Engelse rijstijl. Deze is afkomstig uit de cavalerie, een bereden legereenheid waarbij de soldaten vanuit het zadel vochten met onder andere zwaarden. Deze wapens droegen ze altijd aan hun linkerkant. Als je je even voorstelt wat er zou gebeuren als je met een zwaard op je linkerheup vanaf de rechterkant op je paard zou moeten klimmen, dan snap je die voorkeur voor links. ;-) Alleen lopen wij natuurlijk allang niet meer rond met zwaarden, dus dat we nog steeds alles vanaf de linkerkant doen is eigenlijk enorm ouderwets. In de westernsport is het overigens heel normaal om aan beide kanten te leren op- en afstijgen. Als cowboy is het namelijk niet handig als je bijvoorbeeld een kalf zou willen vangen met je lasso en je dat enkel vanaf de linkerkant zou kunnen doen. Tenzij je alle kalveren leert om enkel aan de linkerkant van de paarden te lopen natuurlijk. ;-)

 

Gevaar rechts? Loop rechts!

Als je tussen iets spannends en je paard in gaat lopen, dan ben jij een buffer tussen het enge en je paard. Splitsen heet dat. Meestal zal je paard veel makkelijker met je meelopen omdat hij minder stress ervaart van de situatie dan als hij aan de kant van dat spannende ding of dier loopt. Daarnaast is het zo dat je paard eerder van het enge vandaan zal willen springen dan ernaartoe, en hij dus van je af zal bewegen in plaats van bovenop je te springen. Wel zo veilig voor jou met andere woorden. Alleen zullen die spannende dingen, dieren of mensen zich niet altijd aan jullie linkerkant bevinden. Dan is het dus wel zo fijn als je paard en jij eraan gewend zijn dat jij aan beide kanten kunt lopen. En afstijgen. Want dan sta je gelijk aan de goede kant om je paard aan de hand langs iets engs aan jullie rechterkant te leiden.

 

Vandaar mijn tip: wissel regelmatig van kant met leiden en afstijgen

Uiteraard begin je te oefenen met rechts van je paard lopen in een veilige omgeving. Want als je dat voor het eerst doet als je al in een spannende situatie bent, dan kan dat wisselen juist averechts werken. Gaat het in die veilige omgeving goed, dan ga je het overal doen: op weg van de wei of paddock naar de stal of poetsplaats, van de rijbak naar de wei, of gewoon als je een stukje gaat wandelen op het erf of in de buurt. Alles is oefening, hoe kort ook. Ennuh... hoe vaker je het doet, hoe handiger je erin wordt en hoe meer het de normaalste zaak van de wereld wordt. Voor jou en voor je paard

 

Wissel jij regelmatig van leidkant en stijg je ook weleens aan de rechterkant af?

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Zou jij ook graag ontspannen aan beide kanten van je paard willen lopen? Stuur me snel een bericht , dan kom ik naar jullie toe om daarmee aan de slag te gaan. Zodat je zonder erover te hoeven nadenken je paard kunt helpen als er iets spannends is aan zijn rechterkant.

PPS: Meer tips en trucs om jouw buitenrit veiliger en meer relaxt te maken? Tijdens mijn online masterclass "Ontspannen Buitenrijden en Wandelen met je Paard" overlaad ik je ermee. En met handige kennis over waarom je paard bepaald gedrag laat zien, zodat je vervelende situaties voortaan kunt vermijden. Kijk even hier wanneer de volgende gepland staat en schrijf je in.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .