Expert in paarden- en mensengedrag
Mesten, continu heen en weer dribbelen en draaien, voorbeen optillen, kauwen, likken, schudden, schuren, slaan met voor- of achterbenen, bijten of dreigen om dat te doen, omhoog komen - hoeveel paarden ken jij die ook de tango doen op de poetsplaats? 🕺 Of die volledig uitschakelen zodra je ze vastzet en lijdzaam ondergaan wat er daar gebeurt? Gevalletje "het licht is aan, maar er is niemand thuis"... 💡
Ik weet niet wat jouw ervaring is, maar ik kom weinig paarden tegen die er vrolijk en ontspannen bij staan op de poetsplaats. En zeker niet als ze daar langdurig moeten staan.
Want je paard laat dat gedrag niet zien omdat hij vervelend tegen je wil doen, jou dwars wil zitten, of gewoon ongeduldig is. Nee, hij laat dat gedrag zien omdat hij het daar spannend vindt.
We maken het onze paarden dan ook meestal niet erg gemakkelijk. Veel van de poetsplaatsen die ik tegenkom zijn donker, smal, soms ook laag en in 9 van de 10 gevallen zonder zicht op andere paarden. Niet bepaald de ideale plek voor een vluchtdier als een paard dat zich het fijnste voelt als hij zijn omgeving in de gaten kan houden en liefst ook zijn vierbenige collega's. 👀
Maar dat is niet het enige. Want vervolgens zetten we onze paarden aan twee kanten van hun hoofd vast. Zodat ze echt geen kant meer uit kunnen en nauwelijks in het oog kunnen houden waar wij mee bezig zijn.
Uiteraard omdat ze heel handig voor ONS zijn: we kunnen zo ongestoord alles met onze paarden doen wat we willen. Alhoewel... hoe ongestoord kan je de hoeven van je paard uitkrabben als er telkens een paardenbeen rakelings langs je oren vliegt...? Want dan blijkt je vierbenige lieveling plotseling prima op twee benen te kunnen balanceren. 🩰
Ofwel, je zal je paard moeten helpen om ontspanning te vinden daar. Wat voor training(en) je daarvoor moet inzetten, hangt af van waar je paard het meeste last van heeft: zijn maatjes niet kunnen zien, de donkere/nauwe/lage plek, vast staan tussen twee touwen, niet van (jouw manier van) poetsen houden, of spanning krijgen vanwege wat er na het poetsen gebeurt. En houd er rekening mee dat de spanning keer 10 gaat als je paard een nare ervaring heeft gehad op een poetsplaats. Oh en er zijn helaas ook paarden die een probleem hebben met meer dan een van bovenstaande punten, dus dan heb je voorlopig wat te doen. 😅🐴
Wat heel belangrijk is: probeer de situatie die je paard spanning geeft te vermijden zolang je aan het trainen bent. Want anders zal je veel minder snel of zelfs helemaal geen resultaat zien. Dus kijk of je je paard tijdelijk op een plek kunt hoeven krabben, poetsen of opzadelen waar hij zich beter voelt. [Ennuh... dan is het misschien interessant om je af te vragen waarom je daar niet eerder bent gaan staan. 😉]
Gespannen worden als je paard andere paarden niet kan zien, ofwel verlatingsangst, is denk ik een van de meest voorkomende oorzaken van onrust op de poetsplaats. Ga voor jezelf eens na of je ook bij het uit de wei halen, wanneer je paard als enige achterblijft op stal, als je hem in de trailer wilt zetten, of wanneer je alleen op buitenrit wilt gaan, merkt dat je paard spanning opbouwt. Dat zijn namelijk ook tekenen die op verlatingsangst kunnen duiden. Leer je je paard dat hij altijd weer terugkomt bij zijn maatjes, dan zal je waarschijnlijk niet enkel op de poetsplaats, maar ook in die andere situaties verbetering merken. Hiervoor bouw je de tijd dat jullie uit het zicht van de andere paarden gaan stapsgewijs op.
Vindt je paard vooral de plek eng, dan moet je de tijd dat hij daar staat heel langzaam opbouwen. Dat betekent dat jullie in het begin misschien maar 1 seconde stil kunnen staan op de poetsplaats. Afhankelijk van de trainingsmethode die je inzet, ga je ofwel na die ene seconde de poetsplaats uit, ofwel geef je je paard eerst nog een klik en een beloning. Vervolgens herhaal je dat totdat je paard ontspannen genoeg is en breid je daarna de tijd uit naar 2 seconden, 3, 5, 10 etc.
Niet alle paarden houden ervan om gepoetst te worden. En sommige vinden de manier waarop wij het doen gewoon niet fijn. Wat dat betreft zijn het net mensen. Kijk eens of het uitmaakt hoe je je paard poetst. En hoeveel spanning je zelf hebt op dat moment, want dat kan ook nog meespelen. Sommige paarden kan het helpen als je ervoor zorgt dat de poetsbeurt niet te lang duurt. Zorg er dus voor dat je je poetsspullen, zadel en hoofdstel al allemaal klaar hebt staan voordat je hem of haar gaat halen. En je niet elke keer elk hoekje en gaatje van je paard grondig wilt borstelen, maar dat hooguit 1 of 2 keer per week doet, en als het echt nodig is natuurlijk. O, en dat gesprek met je stalgenoot kan je ook beter uitstellen tot na het poetsen, of misschien wel totdat je paard weer terug is bij zijn maatjes.
Het is heel goed mogelijk dat je paard het poetsen sowieso een stuk minder erg vindt als je het ergens anders doet. Dit is makkelijk te testen door je borstels mee te nemen naar een plek waar hij zich wel senang voelt. Verder kan het zijn dat hij zich er nog beter bij voelt als hij zelf controle heeft over de situatie doordat hij ofwel los staat en weg kan lopen, ofwel omdat jij stopt met poetsen als hij dat via zijn lichaamstaal aangeeft.
Los neerzetten, en zelfs al aan slechts een lijn scheelt namelijk vaak heel veel in spanning. En je ziet de bui vast al hangen, ook dat is een kwestie van stapsgewijs opbouwen. Met pressure/release of met behulp van beloningen.
Dan kan het nog zijn dat je paard spanning opbouwt op de poetsplaats omdat hij weet dat er na het poetsen iets kan volgen waar hij niet blij van wordt. Bijvoorbeeld omdat het zadel niet goed past, hij niet in balans loopt, een blessure heeft, je met veel spanning rijdt, of hij jouw signalen niet begrijpt. Belangrijk dus om te checken of die punten allemaal goed zitten.
... dan is het essentieel om daar ook iets mee te doen. Wat, dat hangt af van wat er precies gebeurd is en het kan goed zijn dat je daarbij beter de hulp in kunt schakelen van een paardengedragstherapeut en/of -trainer. Want het kan gebeuren dat je nog verder van huis raakt als je in de verkeerde richting denkt.
Waarom zou je je paard daarnaast niet iets te doen geven terwijl hij daar staat? Wij vinden het in de wachtkamer ook fijn om op onze telefoon te kijken of een tijdschrift te kunnen lezen om de tijd te doden - hoe oninteressant het ook is - gewoon om maar niet naar de muur te hoeven staren. Voor je paard is dat niet anders. Dus is bijvoorbeeld een hooinet, eventueel opgepimpt met een paar stukjes wortel, appel of kruiden tussen het gedroogde gras een fijne afleiding voor je paard. 😃🐴
Als je nagaat waarom je paard de tango doet of compleet bevriest op de poetsplaats en jij hem helpt om er meer ontspanning te vinden, dan gaat hij het straks misschien zelfs hartstikke leuk vinden om daarheen te gaan.
PS: Deze foto is enkel ter illustratie en heeft niets met de inhoud van dit artikel te maken.
PPS: Ik merk dat veel paarden die het moeilijk vinden om ontspannen op de poetsplaats te staan, of zich daar compleet afsluiten, ook moeite hebben om het erf te verlaten om een buitenrit of wandeling te maken. Herken jij dat en droom je ervan om lekker ontspannen op pad te gaan met je paard? Laat mij je helpen tijdens de cursus 'Op Pad met je Ontspannen Paard'.
Laat dan je naam en mailadres achter via deze link of de knop hieronder.