Paarden en hooggevoeligheid

“Mijn paard reageert echt overal op,” verzucht ze. “Er hoeft maar een grasspriet anders te staan en hij loopt naast me te dansen. En als er gedoe is op stal kan ik het al helemaal vergeten om iets met hem te doen.”

“Herken je dat gedrag?” vraag ik.

“Ja natuurlijk!” Ze gaat rechterop zitten en knikt heftig. “ Ik zie zelf ook altijd alles . Heeft er iemand een pesthumeur, dan krijg ik donderwolken in mijn hoofd. En laten er alsjeblieft geen grote groepen mensen, harde geluiden, sterke geuren of fel licht zijn, want dan ben ik binnen de kortste keren overprikkeld.”


Gesprekken zoals deze heb ik steeds vaker met mijn klanten. Misschien ook wel logisch, want ik kan op precies dezelfde manier overprikkeld raken en dan is het fijn om met iemand te praten die begrijpt wat je bedoelt.


Wat me verder opvalt is dat hooggevoelige amazones en ruiters vaak ook een hooggevoelig paard hebben

Die eigenschap is namelijk ook bij dieren wetenschappelijk aangetoond en komt misschien nog wel vaker bij sportpaarden omdat die worden gefokt om op zo klein mogelijke hulpen te reageren. Maar ik zie het ook regelmatig bij paarden die in het algemeen worden gezien als koelbloedig, zoals Haflingers en Tinkers.


Dat een hooggevoelig paard een hooggevoelig baasje heeft getroffen is zowel een vloek als een zegen

Enerzijds is het fantastisch dat ze precies weet hoe heftig het kan zijn voor haar paard. Anderzijds is er een groot risico dat ze elkaars reactie versterken juist omdat die prikkels bij allebei zo hard binnenkomen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is als je er niet actief mee aan de slag gaat.


Je bewust worden van waar je spanning opbouwt en vasthoudt en die vervolgens actief los te laten

- dat is een van de dingen die je kunt doen om die vicieuze cirkel te stoppen. Ik heb mijn eigen ervaringen gebruikt om een checklist te maken waarmee je van boven naar beneden door je lichaam kunt wandelen om spanning op te sporen en te vervangen door ontspanning - je kunt hem hier gratis downloaden . Door zelf beter te worden in ontspannen help je je paard. Als jij stijf staat van de stress, dan ziet en voelt hij dat namelijk sowieso. En jouw spanning is voor hem de reden om extra goed op te letten en te reageren op het minste geringste beweginkje of geluidje dat hij opmerkt.


Je focus verleggen van je omgeving naar jou en je paard

- dat is de tweede manier die al heel wat hooggevoelige amazones en ruiters - inclusief mijzelf - heeft geholpen. Zo veranderen de gigantische beren die jij op jullie pad ziet in schattige teddybeertjes. Simpelweg omdat je ze geen krachtvoer meer geeft. ;-)


Focus je daarnaast op wat er wel goed gaat

Want dan krimpen die beren zelfs nog verder. In het begin zal het in spannende situaties nog best een uitdaging zijn om rust op te zoeken en je te focussen op je paard en jij als combinatie. Hoe meer je echter ontspanning jouw basis-manier van zijn maakt, hoe sneller je zal merken dat situaties die voorheen volledig uit de hand liepen meer en meer behapbaar worden.


En dat helpt om meer plezier, meer ontspanning en meer vrijheid te voelen samen met je paard.


Vermoed jij dat je paard ook hooggevoelig is? En hoe zit het met jouzelf? Ik ben hartstikke benieuwd!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .