Paard of fiets?

Moet jouw paard het altijd "doen"? Koop dan een fiets!

 

Soms spreek ik met mensen die vinden dat hun paard het altijd moet “doen”. “En als hij geen zin heeft, dan maakt hij maar zin,” zeggen ze. “Had-ie maar geen paard moeten worden.” Dit zijn vaak dezelfde mensen die het idee hebben dat hun paard ze uitprobeert als hij zich opeens anders gedraagt dan gebruikelijk: “Die knol neemt me in de maling. Gewoon even goed aanpakken, dan doet hij wel weer normaal!”

 

Wat er allemaal aan de hand kan zijn met je paard

Ik word altijd een beetje verdrietig van zulke opmerkingen. Want paarden die zich anders gedragen dan anders hebben daar altijd een goede reden voor. Zo kunnen ze hun dag gewoon niet hebben. Of hebben ze een gekke beweging gemaakt in hun stal, paddock of wei. Misschien niet genoeg om kreupel van te lopen, maar wel iets dat pijn doet als er een halster, hoofdstel, bit of zadel overheen ligt. Of als ze jouw gewicht moeten dragen. En soms is het wel een ernstig probleem, maar laten ze dat niet zien omdat ze nou eenmaal prooidieren zijn.

Het kan ook zijn dat ze ergens (chronische) stress van hebben, bijvoorbeeld lawaai dat continu te horen is, een angstaanjagende geur, of het feit dat ze zich niet vrij kunnen bewegen. Buren of groepsgenoten die ze niet mogen kunnen veel spanning veroorzaken. Of juist het gebrek aan contact met soortgenoten. Paarden kunnen ook reageren als hun hoofdstel, bit en/of zadel niet lekker zit. Ze kunnen je training niet leuk vinden. Of de omgeving waarin je traint. Of de mensen en/of paarden waarmee je gelijktijdig traint.

Misschien hebben ze nooit goed geleerd om bij hun soortgenoten vandaan te gaan of van hun bekende erf weg. Of zijn ze nog maar weinig blootgesteld aan verschillende dingen, dieren, locaties en situaties. Ze kunnen een balansprobleem hebben. Of jeuk. Maar het kan ook zijn dat ze bij een vorige eigenaar een trauma hebben opgelopen.

Er zijn zoveel mogelijkheden waarom je paard het een keertje, of misschien wel vaker, niet “doet”.

 

Wat dat betreft zijn paarden net mensen

 

Een paard kan zich echter niet aanstellen. Of jou in de maling nemen. Of je uitproberen. Paarden zijn daar niet toe in staat, want ze hebben daar simpelweg de hersenen niet voor.

 

Wat dat betreft zijn paarden compleet anders dan mensen

 

Dus wil jij een paard…

 

* dat altijd doet wat je vraagt?

* dat je bijna niet hoeft te poetsen?

* dat altijd op je staat te wachten als je hem nodig hebt?

* dat het geen bal uitmaakt als hij het grootste deel van de dag alleen is in een ruimte waarin hij nauwelijks zijn k*nt kan keren?

* waar je gelijk op kunt springen en wegrijden, ook al heb je een tijd niet met hem kunnen trainen?

* dat zich nooit misdraagt?

* dat je na het rijden gelijk terug in zijn wei, paddock of stal kunt zetten?

* dat nooit geblesseerd of ziek is?

* dat altijd zin heeft?

 

Koop dan alsjeblieft een stalen ros

 

Ofwel een fiets. 😉

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Betrouwbaar partnerschap met je paard en jezelf

PS: Heb jij geen fiets maar een paard en wil je jullie band (nog verder) verbeteren? Ga dan eens met grondwerk aan de slag. Geen idee waar je moet beginnen? Ik help je graag om plezier naast je paard te hebben!

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .