Omgaan met tegenslag

Zo nu en dan hoor ik van een van mijn klanten dat ze teleurgesteld waren omdat ze een minder goede trainingsdag hadden. De voorgaande keren waren allemaal beter geweest dan die daar weer voor, maar nu waren ze plotseling terug bij "af". Zo voelde het tenminste.

 

Als ik dan ga doorvragen, blijkt vaak al gauw dat ze sowieso een eind verder waren gekomen dan de laatste keer dat we elkaar hadden gesproken . En als dat niet zo was, dat ze in ieder geval een flinke verbetering hadden bereikt vergeleken met het moment dat ze voor het eerst contact met me opnamen.

 

Desondanks bleef dat rottige gevoel over die mislukte training enorm hangen...

 

En dat herken ik maar al te goed. Echt niet leuk als dat gebeurt.

Helaas horen tijdelijke terugvallen er simpelweg bij in het geval van groei- en leerprocessen , of dat nu bij mensen of bij paarden is. Nadat je een tijdje een stijgende lijn hebt kunnen zien, is daar plotseling zo'n moment dat je op een plateau lijkt te zitten. Of opeens tien stappen terug lijkt te zijn gegaan in je proces. Waarom dat gebeurt? Tja, dat kan door van alles komen: je paard heeft zijn dag niet, jij hebt je dag niet, het weer heeft zijn dag niet, je omgeving heeft zijn dag niet en ga zo maar door.

Het goede nieuws is dat je bij die terugval meestal niet zo ver terugzakt dat je terug bent op je beginniveau . Dus zit je ook veel sneller weer op die stijgende lijn. Waarna het natuurlijk nog wel een paar keer kan gebeuren dat je groeiproces even stokt voordat je je doel bereikt. Helaas. Maar dat hoort er dus gewoon bij.

 

Mijn belangrijkste boodschap is dan ook: doorgaan!

 

Waar een wil is, is een weg. Kijk vooral naar de dingen die WEL goed gaan en die jij en/of je paard ondertussen geleerd hebben. Hoeveel verder ben je dan toen je begon? Want kom op, één zo'n tegenslagje is toch geen reden om het op te geven? En mocht je dat wel vinden, dan nodig ik je van harte uit om een belafspraak met me te maken, want dan is het de hoogste tijd...

 

...om die zwarte bril te vervangen door een roze exemplaar! 😎➡️🤩

 

Wat doe jij als het even tegenzit in je training?

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Een gratis videobelafspraak waarin ik je sowieso 1 tip geef en met je bespreek wat jou en je paard op dit moment het meeste gaat helpen, reserveer je hier.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .