Nooit afstappen!

"NOOIT afstappen of teruggaan als je paard het spannend vindt op je buitenrit! Anders wint hij!"


Als ik een euro had gekregen voor elke keer dat ik die opmerking heb zien of horen langskomen...


Volg je mij al langer, dan weet je dat ik het absoluut NIET eens ben met die opmerking. De eerste persoon die mij kan laten zien dat haar of zijn paard een scorebord bijhoudt in zijn wei, paddock of stal, trakteer ik op een fles van haar/zijn favoriete drankje. Paarden zijn namelijk niet bezig met winnen of verliezen. En ook niet met faken, aanstellen, je uitproberen of het erom doen. Als ze bang lijken, dan zijn ze bang. Toneelspelen hoort niet tot de software waar paarden mee zijn uitgerust.


Mensen hebben die wel. En dus gaan ze er ten onrechte vanuit dat paarden op dezelfde manier denken.De volgende keer dat je paard tijdens je buitenrit iets zo spannend vindt dat hij er niet langs durft, raad ik je dan ook aan om WEL af te stappen of terug te gaan. Want daar win je wel degelijk iets mee:


Het vertrouwen van je paard.


Als jij laat blijken dat je je paard serieus neemt door af te stappen en tussen je paard en het enge ding, dier of mens in te lopen, of door terug te gaan in plaats van door te duwen, dan weet hij dat je naar hem luistert. En dat is heel wat waard voor je paard.


Hoe sta jij hierin? Afstappen of blijven zitten? Ik hoor het graag!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Meer te weten komen over hoe je je paard het beste kunt helpen als hij iets spannend vindt? Dit is een van de 5 succesfactoren van buitenrijden en wandelen met je paard .

PPS: Dit onderwerp komt ook uitgebreid aan bod tijdens mijn online masterclass "Ontspannen Buitenrijden en Wandelen met je Paard". Kijk hier even wanneer ik die weer geef.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .