Expert in paarden- en mensengedrag
Bij goede voornemens gaat het er meestal om dat je jezelf een nieuwe gewoonte aanleert. Meer bewegen, anders eten, minder snoepen, vaker met je paard trainen. Zowel tijdens de trainingen als de coachingsessies die ik verzorg merk ik echter dat mensen het best een uitdaging vinden om zich een nieuwe gewoonte eigen te maken. En uiteraard is het ook veel makkelijker om op de bekende weg door te blijven gaan. Die ligt tenslotte binnen je comfort zone: je weet wat je rol is, wat je moet doen en wat je als resultaat kunt verwachten. Alleen is het natuurlijk niet zo handig als die gewoonte er eentje is die je niet bij het doel brengt dat je graag wilt bereiken. Vandaar dat ik wat tips heb opgeschreven om ervoor te zorgen dat je je die nieuwe gewoonte WEL eigen maakt.
Het helpt enorm als je weet waar je naartoe wilt gaan. Zoals ik al in mijn blog “Ben jij doelgericht of doelloos?” schreef, als je niet weet waar je heengaat, is een stap in elke willekeurige richting er een in de goede richting. Zorg er dus voor dat je de nieuwe gewoonte die je jezelf wilt eigen maken zo duidelijk mogelijk maakt: wanneer heb je je doel bereikt en wat heb je dan precies bereikt? Het beste werken dingen die concreet zijn en dus duidelijk te meten of waar te nemen zijn. Een paar voorbeelden: “op 4 maart loop ik 5 km achter elkaar hard met een gemiddelde snelheid van 10 km/uur”, “op 5 februari leid ik mijn paard zonder heen en weer te hoeven steken achteruit door de L-shape als de balken daarvan 1 meter uit elkaar liggen”, “op 12 april schrijf ik elke dag voordat ik ga slapen 10 positieve punten op over die dag”, of “op 20 januari maak ik een wandeling van 2 km met mijn paard aan een ontspannen leidtouw”.
Belangrijk bij het bepalen van je doel is daarnaast dat het iets is dat je echt wilt bereiken. Om daar een idee van te krijgen geef je jezelf een cijfer tussen 0 en 10 voor hoe gemotiveerd je bent. Scoor je een hoog cijfer? Hartstikke goed! Is dat niet het geval, ga dan voor jezelf na hoe je van dat lage cijfer een hoger cijfer zou kunnen maken. Ook scheelt het een stuk als het iets is dat je echt fysiek en/of mentaal kunt bereiken, want als je van tevoren weet dat het binnen jouw grenzen onmogelijk is, dan helpt dat niet om je motivatie te verhogen. Overigens zul je merken dat als je de lat iets lager legt en daarmee begint, je vaak meer kunt bereiken dan je in eerste instantie dacht. Leg die lat dus vooral niet te hoog. ;-)
Het is natuurlijk een open deur, maar trainen voor een marathon doe je niet in een dag. Daarnaast start je niet direct met die 42 km, maar begin je - afhankelijk van hoe fit je bent - met 1 km of misschien nog minder. Eventueel begin je zelfs met die afstand te wandelen. Het gaat erom dat je de eerste stap zet en dat die binnen jouw mogelijkheden ligt. Gaat dat begin goed, dan herhaal je je eerste stap totdat je het gevoel hebt dat je hem goed aankan. Vervolgens kan je je snelheid verhogen en/of de afstand, waarbij je ervoor zorgt dat de stappen zo groot als mogelijk en zo klein als nodig zijn. Merk je dat het niet lukt, dan heb je je volgende stap waarschijnlijk te groot gemaakt. Deze aanpak geldt uiteraard voor elk doel wat je wilt bereiken.
Om van een nieuwe gewoonte een automatisme te maken is het zaak om hem 2 tot 3 maanden lang vol te houden. Daarbij is het fijn als je kunt zien dat je op de goede weg bent, zeker als het even moeilijk is (en helaas gebeurt dat bijna altijd wel een of meer keer). Een van de coaches die mij hebben gecoacht, Divera van der Elst, had daar een goede tip voor. Print een schema uit waarop je vakjes hebt voor die 90 dagen, zet de data erin dat je met je doel aan de slag gaat en zet een kruis in het vakje als je dat ook echt op die dag hebt gedaan. Lukt het een keer niet, dan zet je op die dag een smiley.
Ik heb dit een keer andersom gedaan (ofwel een smiley als ik bezig was geweest met mijn doel en een kruis als dat niet zo was) en daarom kan ik uit ervaring zeggen dat het minder motiveert als je een kruis zet op een dag dat het niet gelukt is. Gebruik dus echt smileys voor die dagen. :-)
Dreigt het niet te lukken om aan je doel te werken omdat je een drukke dag hebt, je ziek bent of er op een andere manier iets tussenkomt? Kijk dan hoe je je lat iets lager kunt leggen: wat is het kleinste stapje dat je toch kunt zetten? Ook een ministapje brengt je namelijk iets dichter bij je doel en dat is een beter gevoel dan als je stil bent blijven staan. Als je bijvoorbeeld als doel hebt om elke dag 10 positieve dingen te schrijven over je dag en je na een aantal weken al elke dag 7 positieve punten weet te noteren, dan kan je op een dag waarop alles anders gaat dan gepland bijvoorbeeld 1 positief punt opschrijven. Zeker perfectionisten zullen het zichzelf op zo’n moment vaak moeilijk maken omdat 1 bij lange na geen 7 is. Helemaal waar. Toch denk ik dat je het met me eens bent dat 1 in ieder geval meer is dan 0 EN het fijn voelt dat je toch een kruis kunt zetten op die dag om te markeren dat je weer een stapje in de goede richting hebt gezet.
Is het voor jou een uitdaging om een geschikt moment te vinden om met je doel aan de slag te gaan? Dan is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat het werken aan je nieuwe gewoonte op de een of andere manier toch in je schema past. Als je bijvoorbeeld je paard over een paar maanden zonder heen en weer te steken door een L-shape wilt leiden en je hebt geen mogelijkheid om dit in de bak te oefenen, zet je paard dan gewoon steeds een paar passen verder achteruit terwijl je hem van de wei naar de poetsplaats leidt. Voeg vervolgens telkens een pasje naar links of rechts toe in zijn achteruit, totdat je je paard de hoek om kunt zetten. Doe je dit elke keer dat je je paard van of naar de wei brengt, dan zul je zien dat je al een heel eind komt als je wel de mogelijkheid hebt om een paar balken in de bak neer te leggen.
Zeker als je nog maar net de eerste stappen hebt gezet om je een nieuwe gewoonte eigen te maken, is het een aanrader om je succes te vieren. Heb je bijvoorbeeld al zeven keer achter elkaar richting je doel gewerkt, beloon jezelf daar dan voor met iets waar je blij van wordt. Dit houdt je gemotiveerd om door te gaan. Uiteraard kan je zulke viermomenten in je schema zetten, zodat je dat vieren ook echt doet. Anders loop je het risico dat je stilletjes doorgaat en op een later moment opgeeft omdat je het idee hebt dat je geen vooruitgang boekt.
Dan kan je natuurlijk zelf beslissen hoe je verder gaat: is het een gewoonte waar je blij mee bent en die je vol wilt houden, zou je hem graag willen aanpassen, of was het een leuk experiment maar wil je liever iets heel anders aanleren? Misschien is er een volgend doel wat je op dezelfde manier kunt aanpakken, zodat je gelijk kunt doorgaan. Je weet nu in ieder geval dat je je gewoonten kunt veranderen en dat is ook fijn om te weten.
Heel veel succes en ik hoor graag hoe het gaat natuurlijk!
Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden
PS: Moeite om je doel scherp te krijgen, motivatieproblemen, of lukt het je niet om je stappen klein genoeg te maken zodat ze haalbaar voor je worden? Stuur me een mail of een app om een gratis telefonisch inzichtgesprek met me af te spreken. Dan kijken we samen wat je kunt doen om je die nieuwe gewoonte wel eigen te maken.
Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .