"Misschien kan je beter een ander paard kopen."

 

"In de auto op weg naar stal zit ik al peentjes te zweten, zo bang ben ik dat Andor weer de kolder in zijn kop krijgt omdat iemand een deken over de bakrand heeft gelegd." Ik sta in de binnenbak om een coachende training te geven aan een superleuke combinatie, maar de stem van de vrouw die door de aangrenzende gang loopt komt luid en duidelijk binnen.

 

"Misschien kan je beter een ander paard kopen." De tweede vrouwenstem klinkt vlak, bijna zakelijk. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is om je paard in te ruilen als hij toch niet zo bombproof blijkt te zijn als de vorige eigenaar beweerde.

 

Het gesprek laat me de rest van de dag niet los. Want je moet er toch niet aan denken dat je het fantastische dier waar je zo gek van bent zou moeten verkopen? Het is toch geen auto die je inruilt? [En zelfs daar zou ik niet aan moeten denken in het geval van mijn geliefde brandweerwagentje.]

 

Het zou zo verdrietig zijn als de amazone zich gedwongen zou voelen om deze heftige beslissing te nemen.

 

Zeker omdat ik weet dat, onafhankelijk van bij wie de angst begon - bij haar of bij Andor - de vicieuze spanningscirkel waar ze samen in zijn beland bijna altijd te doorbreken is. Misschien door ervoor te zorgen dat ze beter tegemoet komt aan de natuurlijke behoeften van haar paard, zodat zijn basis spanningsniveau omlaag gaat. Mogelijk door schriktraining met zo min mogelijk schrik te doen met haar vierbenige maatje. En ik denk dat ze sowieso van dat peentjes zweten af zou komen als ze actief aan de slag zou gaan om beter te leren ontspannen.

 

Speciaal voor amazones en ruiters die last hebben van angst of spanning naast of op hun paard geef ik regelmatig de online masterclass "Leer ontspannen bij en op je paard". Kijk gelijk even hier wanneer de volgende is. Bij mijn masterclasses kan je altijd rekenen op ruim 2 uur handige weetjes en tips waar je direct de volgende dag zelf mee aan de slag  kan - zowel thuis als met je paard. Ik doe een fijne visualisatie-oefening met je en verder kan je me uiteraard alle vragen stellen die je hebt over hoe je zo snel mogelijk van je angst of spanning afkomt.

 

Dan neem jij straks een zak peentjes mee naar stal om je paard te verwennen nadat jullie weer zo lekker ontspannen hebben gereden, in plaats van dat je ze zit te zweten. 😅

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Betrouwbaar partnerschap met je paard en jezelf

PS: Heb je een vraag? Mail hem dan graag!*

 

* Let op: mijn antwoord op je mail komt regelmatig bij de ongewenste berichten terecht; houd dus vooral even je spam-box in de gaten.

 

Op de hoogte blijven van mijn blogs, nieuwe podcast-afleveringen, masterclasses en evenementen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .