"Mijn paard moet dat nou toch wel kunnen?"

 

"Mijn paard moet dat nou toch weleens eindelijk kunnen, hoor." Makkelijk voor ons om te zeggen, maar wat vind je paard daarvan?

 

Een van de lastigste dingen om mee om te gaan als je een doel hebt met je paard en je hebt al een heleboel tijd en moeite gestoken in zijn training om bijvoorbeeld met de trailer vervoerd te kunnen worden, alleen op buitenrit te gaan, of een ontspannen proef te rijden, is als je minder ver bent dan je had gehoopt dat je zou zijn. Zeker als je die verhuizing, buitenrit of wedstrijd al verschillende keren hebt moeten uitstellen. Logisch dat je dan teleurgesteld bent en je gaat afvragen of het ooit nog zal lukken.

 

Alleen helpt die gedachte niet.

 

Want hij zorgt voor ongeduld en een focus op wat er niet goed gaat, waardoor er spanning ontstaat in de relatie met je paard. Terwijl ik gok dat je al een heleboel stappen gezet hebt sinds je begonnen bent met oefenen. En dat is nooit weggegooide tijd omdat alle momenten die je op een positieve manier doorbrengt met je paard jullie fundament verstevigen.

 

Ik zeg altijd dat trailervervoer, buitenrijden en op wedstrijd gaan voor je paard universiteitsniveau zijn.

 

(In het artikel dat je via de link bereikt, lees je daar meer over.) En dat betekent dat hij de kleuterschool, lagere school en middelbare school doorlopen moet hebben qua training om goed voorbereid te zijn op dat hogere niveau. Als je paard dus bijvoorbeeld nog niet ontspannen vast kan staan (kleuterschool), moeite heeft met vreemde ondergronden en lage doorgangen (lagere school), of in paniek raakt als hij alleen in een kleine ruimte achterblijft (middelbare school), dan is de trailer echt nog een brug te ver.

 

Paarden kunnen zich niet aanstellen

 

Dus als je merkt dat je paard blokkeert op de trailer, buiten het erf of in de wedstrijdring, ga dan terug naar de basis, hoe vervelend dat misschien ook voelt. Houd daarnaast in je achterhoofd dat als hij geestelijk en/of lichamelijk niet helemaal in orde is, dit voor een laagje in zijn spanningsemmertje kan zorgen waardoor hij te weinig ruimte over heeft om zulke grote uitdagingen aan te kunnen. Zorg ervoor dat je paard mentaal en fysiek in orde is en kijk vooral naar wat jullie WEL al allemaal samen hebben bereikt.

 

Als je je verwachtingen loslaat dan zal je zien dat je over een paar weken plotseling een stuk verder bent dan je had gedacht.

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Ik kijk graag samen met jou naar wat er nog mist in de scholing van je paard EN hoe je er weer positiever over kunt gaan denken. Neem contact op.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via de knop.