"Mijn paard heeft zijn innerlijke ezel omarmd!"

 

Ik kan nog net de grinnik binnensmonds houden die in me opborrelt, want ze kijkt me doodserieus aan via het scherm van mijn telefoon. "Vertel!"

 

"Peyton is pas drie, dus ik wil met hem wandelen zodat ik zodra hij ingereden is lekker kan gaan buitenrijden. Alleen krijg ik hem niet het erf af. Zodra we 2 meter van het toegangshek vandaan zijn, stopt hij. En het lijkt wel alsof hij spontaan wortelschiet, want hij is dan met geen mogelijkheid van zijn plek te krijgen. Duwen, trekken, lokken - het maakt allemaal geen bal uit; hij blijft staan." Ze zucht. "Ken je die tekenfilmpjes waarin iemand probeert om een ezel van zijn plek te krijgen? Dat zijn Peyton en ik ten voeten uit."

 

O vandaar. "En als je omdraait?"

 

Ze lacht. "Ja, de andere kant uit kan hij plotseling wel weer lopen. En als ik hem zou laten, dan zou hij nog in galop terug naar stal gaan ook."

 

Paarden die hun innerlijke ezel hebben omarmd kom ik vaak tegen. En dit probleem is makkelijk op te lossen, als je het maar klein houdt en voorkomt dat je paard mentaal in het rood raakt. Als ik bij een klant ben die ook zo'n tekenfilmpaard heeft, beginnen we met wandelen. Gewoon aan het halster en een korte lange lijn. Zie ik dat het paard bijvoorbeeld sneller gaat stappen, of zijn hoofd steeds ietsje hoger draagt, draaien we om. Want daarmee laat hij zien dat hij spanning heeft en dus dat hij heel graag terug wil naar een plek waar hij zich veilig voelt.

 

Dit is de eerste stap, hoe klein die misschien ook lijkt, op weg naar ontspannen wandelingen met je paard. En dus ook de eerste stap op weg naar ontspannen buitenritten.

 

Heb jij soms ook het idee dat je in een cartoon beland bent met je wortelschietende paard? Ik hoor het graag!

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Betrouwbaar partnerschap met je paard en jezelf

PS: Samen aan de slag met jouw ezel? Ik help je graag om hem in beweging te krijgen! Stuur me een berichtje,* dan maken we een gratis videobelafspraak.

* Let op: mijn antwoord op je mail komt regelmatig bij de ongewenste berichten terecht; houd dus vooral even je spam-box in de gaten.

Op de hoogte blijven van mijn blogs, nieuwe podcast-afleveringen, masterclasses en evenementen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .