Je jeugdige onbevangenheid: POEF, weg!

ย 

Haar ogen dwalen naar de horizon en er speelt een glimlachje om haar lippen. "Vroeger..." zucht ze. ๐Ÿ˜Š๐Ÿดย "Vroeger was het de hemel op Aarde met paarden. Toen klom ik zonder zadel of hoofdstel op een pony. Gewoon het touwtje aan twee kanten van het halster vast en gaan. Want je ging toch niet vanuit de wei terug naar stal lopen als je erop kon zitten?

ย 

"Vroeger was geen paard me te wild, geen sprong te hoog en geen galop te snel. Bokken, steigeren? Het leek wel alsof ik vastgeplakt zat aan die rug. Hoe vaak ik desondanks van die pony's afgevallen ben, weet ik niet. Ik klom er altijd gewoon weer op en hup, doorrr!" ๐Ÿ‡

Ze kijkt me aan en er verschijnt een frons tussen haar wenkbrauwen. "Maar nu... ook al is mijn paard doodbraaf, schrik ik overal van, durf ik het erf niet meer af en lig ik zelfs 's nachts te malen over wat er zou gebeuren als ik er vanaf zou vallen." Ze zucht nog een keer. "Waar is dat vrije gevoel uit mijn jeugd toch gebleven?" ๐Ÿ˜ง

ย 

Een gesprek als dit heb ik met veel van mijn klanten. Als jonge meid zijn ze besmet geraakt met het paardenvirus, alleen heeft hun jeugdige onbevangenheid van toen ondertussen plaatsgemaakt voor voorzichtigheid. En soms zelfs angst.

ย 

Onderzoekers hebben aangetoond dat het hormoon testosteron jongens en meiden aanspoort om gewaagde dingen te doen in hun puberteit. Weliswaar is de hoeveelheid die bij dames door het lijf giert minder dan bij heren, maar het is sowieso meer dan wanneer je volwassen bent. En testosteron kan angst remmen, terwijl het je zelfvertrouwen kan vergroten, dus niet vreemd dat je veel meer risico's durfde te nemen toen je jong was. ๐Ÿ˜…๐Ÿด

Als je dan ook nog eens het een en ander meegemaakt hebt met je paard, kinderen hebt gekregen, een eigen bedrijf hebt, last krijgt van dat andere hormonale feest (#overgang), of op latere leeftijd (opnieuw) begonnen bent met rijden, zal daar nog een portie voorzichtigheid bovenop komen. Op zich heel gezond, want dat voorkomt dat je domme dingen doet.

ย 

Alleen wil je natuurlijk niet dat je alarmbellen gaan rinkelen terwijl er niets aan de hand is. ๐Ÿšจ๐Ÿ””๐Ÿšจ

ย 

En dat is bij veel dames die me mailen of appen wel het geval. ๐Ÿ˜ฑ Door bewust aan de slag te gaan met de beren op je ruiterpad, actief te leren ontspannen en te werken aan je geestelijke en lichamelijke fitheid kan je die alarmbellen opnieuw afstellen. Sommige mensen lukt dat door een zelfhulpboek te lezen, een kalmerend middeltje te nemen, een online challenge te volgen, of een paar lesjes te nemen bij een instructrice die ze niet de grond in boort als ze mentaal op hol slaan. #tip !

ย 

Heb jij dit allemaal al geprobeerd, of voel je op je rijlaarzen aan dat je meer nodig hebt om weer ontspannen buitenritten en wandelingen met je paard te kunnen maken?

ย 

Doe dan mee aan mijn 12 weekseย programmaย "Mindset-Boost voor Buitenruiters en Wandelaars-met-Paard". Zodat jij straks, net als de deelneemsters aan de vorige edities, zonder angst en vol zelfvertrouwen het erf afgaat met je vierbenige lieverd. ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ‡๐ŸŒณ๐ŸŒฒ๐ŸŒคย (En nee, er zit uiteraard geen testosteronkuur bij dit programma, dat deels live online en deels live bij jou op locatie is, dus je hoeft je niet druk te maken over extra lichaamsbeharing op ongewenste plekken als je instapt. ๐Ÿคช๐Ÿง”โ€โ™€๏ธ)

ย 

Voel jij een "ja" in je lijf, typ dan NU je bericht aan mij in via Messenger of WhatsApp (+31 (0)6 8007 4489) om van de week gratis te videobellen. Kijken we samen of een van de 5 beschikbare plekken voor de komende editie voor jou is. ๐Ÿ™Œย Hier vind je meer info en reserveer je alvast je plek.*

ย 

Ik kijk ernaar uit om je binnenkort te spreken!ย ๐Ÿดโ˜€๏ธ

ย 

Hester Stasse, Very Important Horse - Betrouwbaar partnerschap met je paard en jezelf

ย 

* Let op: mijn antwoord op je mail komt regelmatig bij de ongewenste berichten terecht; houd dus vooral even je spam-box in de gaten.

ย 

Op de hoogte blijven van mijn blogs, nieuwe podcast-afleveringen, masterclasses en evenementen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .