Je stelt je niet aan als je bang bent!

 

Emoties kan je niet faken. Wat dat betreft ben je precies hetzelfde als je paard. Een geur, geluid, gevoel, smaak, of iets dat je ziet kan een emotie bij je triggeren. Net als bij je paard. In tegenstelling tot je paard kan jij dat gevoel echter ook bewust oproepen door aan die situatie te denken.

 

Op het moment dat je dat doet, VOEL je die emotie. Denk maar aan de versnelde hartslag en ademhaling, het zweten, de samengeknepen maag, de gespannen spieren en de adrenaline die plotseling door je lichaam schiet als je denkt aan die keer dat je paard als een dolle door het bos racete. Of toen ze je keihard van haar rug bokte. Of toen jullie bijna aangereden werden door een tractor.

 

Dat gevoel is echt. Je krijgt niet voor niets de neiging om er vandoor te gaan, je te verstoppen, of te vechten om dat te kunnen doen.

 

Zeker na een heftige ervaring met je huidige of vorige paard, als je een keer een ongeluk hebt zien gebeuren,  je de beren op je weg teveel krachtvoer hebt gegeven, je hormonen op hol zijn geslagen, je al veel te lang gestrest bent vanwege gedoe in je werk of privéleven, of als je je rampscenario's gaandeweg steeds realistischer hebt gemaakt, kan je van het ene op het andere moment overspoeld worden door angst.

 

Als iemand zegt dat je je aanstelt, heeft die persoon ongelijk.

 

Je stelt je NIET aan als je bang bent!

 

PUNT.

 

Zij weet tenslotte niet hoe het is om in jouw rijlaarzen of wandelschoenen te staan en voelt niet wat jij voelt. Maar door die opmerking voel je bovenop de gevoelens van angst, verdriet, machteloosheid, frustratie en boosheid ook nog eens een dosis schaamte. Want haar onbegrip voor hoe jij je voelt, samen met jouw aannames over hoe je je zou moeten voelen of hoe het zou moeten zijn, helpen jou niet bepaald om te ontspannen.

 

Sterker nog, ze maken het alleen maar erger.

 

Dus is het belangrijk om je gevoel net zo serieus te nemen als de angst van je paard. En er iets aan te doen. Of je paard te verkopen, dan ben je in een keer van het hele probleem af natuurlijk. Maar als jij ondanks alles net zo gek bent op je vierbenige maatje als de meeste paardenmensen, dan is dat wel het laatste wat je wilt doen, gok ik.

 

Natuurlijk zijn er gratis workshops, challenges, e-books en behulpzame stalgenoten die je een stapje in de goede richting kunnen brengen. Voor sommige mensen is dat voldoende en dat is fantastisch. Maar misschien is dat voor jou niet genoeg. Als jouw angst je regelmatig verlamt naast of op je paard, als je met lood in je schoenen naar je paard toe gaat en elke keer opgelucht bent als je die buitenrit of wandeling weer heelhuids overleefd hebt, kijk dan eens eerlijk naar hoe lang je het al zelf geprobeerd hebt om het op te lossen. En hoe ver je op die manier gekomen bent. Of dat je angst eerder gegroeid is sinds je die voor het eerst voelde.

 

Wil jij #SchijtAanDie7Kleuren krijgen als je gaat buitenrijden of wandelen met je paard?

 

Wil jij je kunnen ontspannen als het spannend wordt en weer met plezier naar je paard gaan? Doe dan mee aan aan mijn 12-weekse programma "Mindset-Boost voor Buitenruiters en Wandelaars-met-Paard".

 

Daarin neem ik de rol op me van paard- en mensvriendelijke stok achter de deur. Zodat je echt stappen gaat maken en blijft maken. Ennuh... de mensen die ik tot nu toe heb begeleid zeggen allemaal dat ze het veel eerder hadden moeten doen, omdat ze zich dan een heleboel ellende hadden bespaard. Maar dat terzijde. Mijn deur staat altijd open om het er tijdens een videobelgesprek over te hebben, want ik wil natuurlijk niet dat je meedoet als je niet ZEKER weet dat dit iets voor jou is. Er zijn maximaal 5 plekken beschikbaar. #volisvol

 

App, mail of PM me als je gevoel zegt dat je er klaar voor bent om niet alleen betrouwbaar partnerschap op te bouwen met je paard, maar ook met jezelf.

 

Want je gevoel liegt niet.

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Betrouwbaar partnerschap met je paard en jezelf

 

PS: Liever even snel appen? Je bereikt me via +31 6 8007 4489

Op de hoogte blijven van mijn blogs, nieuwe podcast-afleveringen, masterclasses en evenementen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .