IK BEN TROTS OP JOU!

 

Ik ben trots op jou, jij die het anders wil voor je paard dan op de traditionele manier. Die tegen de stroom ingaat. Die de vreemde eend in de bijt is op stal.

 

Waarom ik trots op je ben?

- Omdat je wil (blijven) leren over wat paarden nodig hebben en fijn vinden.

- Omdat je je niet laat ophitsen door je stalgenoten die zeggen dat je een slechte leider voor je paard bent en vinden dat je strenger moet zijn en je paard gewoon eens een keer flink moet aanpakken.

- Omdat je het feit dat je paard laat zien dat ze zich niet lekker voelt serieus neemt in plaats van te zeggen dat ze zich aanstelt.

- Omdat je je paard ook mentaal wilt uitdagen.

- Omdat je omkeert, afstapt of een andere route kiest als je paard het te spannend vindt.

- Omdat je een andere manier zoekt als het op de gebruikelijke manier niet lukt.

- Omdat je toch met voerbeloningen gaat werken ook al beweert iedereen dat je daar een schooierig paard van krijgt. En omdat je je door die schooierige periode heenbijt, waarna je "plotseling" een "beleefd" paard hebt.

- Omdat je geen genoegen neemt met het antwoord "Omdat we dat altijd zo gedaan hebben" op de vraag waarom het op een bepaalde manier zou moeten.

- Omdat je doorgaat ondanks dat je wordt uitgelachen om je target en je "snoepjes", of je "te zachte" aanpak en je vervolgens veel verder komt met je paard dan de mensen die je uitlachten.

- Omdat je respecteert dat je paard zijn dag een keer niet heeft in plaats van te zeggen dat hij dan maar zin moet maken.

- Omdat je niet gelooft dat je paard daar "gewoon even" doorheen moet.

- Omdat je de conclusie trekt dat iets nog even een brug te ver is voor je paard en je inziet dat er nog zoveel tussenstappen zijn die jullie beter eerst kunnen zetten.

- Omdat je bereid bent om een stap terug te doen in je training als dat nodig is.

- Omdat je je paard ook als het regent of sneeuwt 24/7 buiten laat zijn zonder deken met zijn maatjes en je je niet om laat praten door de mensen die dat dierenmishandeling vinden.

- Omdat je je paard niet wil straffen omdat je de redenering "ze zijn tegen elkaar ook niet altijd aardig" te makkelijk vindt. En dan nog, je straft je kinderen/hond/kat/konijn/papegaai ook niet, dus waarom je paard dan wel?

- Omdat je inziet dat een bit, ijzer, bijzetteugel, zweep of spoor niet paardvriendelijker wordt door er "je" of "tje" achter te zetten.

- Omdat je het nu nog even uitzingt met de minder ideale omstandigheden, maar op zoek bent naar iets beters. Of dat bovenaan je lijstje staat voor het moment dat je meer tijd/geld/mogelijkheden hebt.

 

Voor jou doe ik het!

JIJ bent de persoon waar ik mijn blogs en artikelen voor schrijf, waar ik mijn online masterclasses voor organiseer, en waar ik met veel plezier naartoe ga, ook al zit je aan de andere kant van het land, om je te ondersteunen om een nog betere band met je paard op te bouwen. (En stiekem ook met jezelf.)

Ja, ons pad is op dit moment nog smal en kronkelig, maar het aantal mensen dat het anders wil groeit en daardoor wordt het breder en breder. Samen groeit onze kracht en merken we steeds vaker dat de beren op onze weg stiekem wegkruipen in het struikgewas. Omdat we erin geloven dat we samen met ons paard sterker zijn dan als een van ons denkt de absolute leider te moeten uithangen. Betrouwbaar partnerschap, ofwel 1+1=3, dat is ons doel.

 

Dit wil ik je graag meegeven:

Mijn boodschap aan jou is: ga door met luisteren naar je gevoel, blijf zoeken naar hoe het nog beter kan, blijf vragen, blijf je samen met je paard door ontwikkelen en ga telkens nieuwe uitdagingen aan. Groei samen uit tot een topteam.

 

En doe dat vooral met heel veel plezier!

 

Hester Stasse, Very Important Horse (and Owner!) - Betrouwbaar partnerschap met je paard en jezelf

PS: Misschien herken je jezelf in alle bovenstaande voorbeelden, misschien in eentje of een paar. En nee, daarmee bedoel ik niet "slechts" eentje of een paar. Want je bent sowieso verder dan mensen die vasthouden aan de traditionele manier en liever negeren wat er ondertussen allemaal ontdekt is over paardengedrag en -welzijn. Dat je later bent aangehaakt zegt niets over waar je naartoe gaat.

PPS: Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Niet elk paard is zo fit of heeft zo'n goede wintervacht dat hij in de winter zonder deken kan staan, sommige paarden komen pas echt goed tot rust als ze in een stal kunnen slapen en er zijn gevallen waarin een paard beter op ijzers kan staan. Hetzelfde geldt voor medische problemen die zich via gedrag uiten: sommige kwalen en blessures zijn enkel te ontdekken via een grondig (veterinair) onderzoek en los je niet op met een poedertje of een kruidenmix. Wat ook weer niet wil zeggen dat sommige poedertjes en kruidenmixen niet voor fantastische resultaten kunnen zorgen. Blijf dus altijd alert op wat je paard laat zien en kijk goed naar wat het beste is voor JOUW paard op DAT moment.

PPPS: Ben jij op zoek naar iemand die je ondersteunt en inspireert op het pad dat jij samen met je paard op wilt gaan? Omdat ook jij het anders wil? Stuur me een berichtje , of app me , dan bellen we erover . En als het klikt tussen ons, gaan we zo snel mogelijk samen aan de slag om jouw dromen werkelijkheid te maken!

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .