Hoe verkeersmak ben jij eigenlijk?

 

Haar ogen worden groot. "O shit," fluistert ze, "dat is wel het laatste waar ik nu zin in heb." 😳🐴

 

Ik volg haar blik. Over het zandpad komt een tractor met zo'n gigantisch mestinjecteerapparaat erachter ons op volle snelheid tegemoet. Haar paard gaat in standje giraf, maar heeft geen ongeruste blik in zijn ogen.

 

Ze grijpt de teugels iets steviger vast. "Hij zou verkeersmak moeten zijn, maar ja, je weet het niet, he..."

 

Ik grinnik. "Dan is de vraag: hoe verkeersmak ben jij eigenlijk?" 😅

 

Tijdens mijn wandel- en buitenrijtrainingen merk ik regelmatig dat groot verkeer, zoals vrachtwagens, busjes, hijskranen en tractoren met of zonder aanhanger of landbouwwerktuig erachter voor veel spannende momenten zorgen. Bij ons mensen slaat in een fractie van een seconde onze fantasie op hol, zodat we binnen de kortste keren een wild verhaal bij elkaar gefantaseerd hebben.

 

En dat eindigt meestal niet met "en ze leefden nog lang en gelukkig..." 💔

 

Nope. Dat gaat van dat je paard een stapje naar achteren zet zodat zijn staart eraf wordt gereden, tot samen met je vierbenige lieveling worden vermalen onder de wielen van het stalen monster tot een spannende combi van mensen- en paardengehakt.

 

En ja, dat KAN gebeuren. 😱🐴

 

Vandaar dat ik altijd aanraad om je paard te leren omgaan met groot verkeer VOORDAT jullie voor de eerste keer op buitenrit of wandeling gaan. Maar dan is het wel handig dat JIJ daarbij aan de slag gaat om je wilde fantasie in toom te houden. Want zodra jouw fantasie op hol slaat, schiet je lichaam compleet in de overlevingsstand. En dat ziet, hoort, ruikt en voelt je paard.

 

Waardoor hij van "O kijk, een vrachtwagen. Kan ik. Twee hoeven in mijn neus en gaan." gaat naar "Ja, het is een vrachtwagen. MAAR als jij zo gigantisch in de stress schiet, dan MOET er wel een poema op het dak zitten, of een wolf achter het stuur, of een beer op de achterbumper. HELP!!!" Knap paard dat dan NIET aan de kletter gaat. 🐎

 

Wat je op zo'n moment doet?

 

Adem uit, ontspan je spieren en denk aan wat je wilt dat er WEL gebeurt, namelijk dat je paard rustig blijft staan totdat het aanstormende koekblik XXXL voorbij is.

 

En nee, dat is niet eenvoudig als je mens bent. We zijn nou eenmaal van nature doemdenkers. Dus dat moet je oefenen. En oefenen. En oefenen. Ook als je niet bij je paard bent. 😅

 

Hoe het afliep met de combinatie die de tractor met het gigantische mestinjecteerapparaat tegenkwam?

 

Zodra de amazone uitademde en haar spieren zoveel mogelijk ontspande, ging haar paard uit de alert-stand en bleef hij braaf langs het zandpad wachten totdat zij voldoende van de schrik bekomen was om rustig verder te rijden. Wel degelijk #verkeersmak dus. ✅

 

Wat doe jij als jullie groot verkeer tegenkomen? Ik ben benieuwd!

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Betrouwbaar partnerschap met je paard en jezelf

 

PS: Hulp nodig om je wilde gedachten te temmen? Doe dan mee aan de volgende editie van Mindset-Boost voor Buitenruiters en Wandelaars-met-Paard, waarin je in 12 weken leert hoe je #schijtaandie7kleuren krijgt en gaat ontspannen zodra het spannend wordt. Als je nu al 1 van de 5 plekken reserveert, weet je zeker dat jij compleet anders in je rijlaarzen of wandelschoenen gaat staan. Stuur me een berichtje, dan videobellen we erover.

Op de hoogte blijven van mijn blogs, nieuwe podcast-afleveringen, masterclasses en evenementen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .