Expert in paarden- en mensengedrag
Je paard warmt 3 tot 10 keer zo snel op als jij zodra hij harder gaat bewegen dan stap. 🥵🐴☀️
En daardoor kan hij heel snel oververhit raken als je gaat rijden of mennen bij heet weer. Maar wanneer loopt je paard nou het risico om "oververhit" te raken? In Engelstalige landen wordt een hitte-index voor paarden gebruikt, die gebaseerd is op onderzoek. Deze gaat uit van de temperatuur in Fahrenheit in de schaduw opgeteld bij de luchtvochtigheidsgraad in %.
Waarom die luchtvochtigheidsgraad wordt meegenomen? Net als mensen zweten paarden om de hitte in hun lijf af te voeren en dat gaat het snelste als dat zweet verdampt. Maar als de lucht erg vochtig is, dan verdampt dat zweet veel minder goed, waardoor de hitte veel langzamer wordt afgevoerd. Het zweet druipt dan van het lijf van je paard af voordat het kan verdampen en daardoor koelt hij minder snel af. Vandaar dat de luchtvochtigheid een belangrijke factor is om te bepalen of je paard het risico loopt om oververhit te raken of niet. 😅🐴
Bij de hitte-index voor paarden horen grenswaarden om aan te geven of je nog veilig kunt rijden, of dat je beter iets anders kunt gaan doen met je vierbenige maatje:
Ik heb de berekening in de tabel "vertaald" naar graden Celsius om het je makkelijk te maken. De volledige tabel komt uiteraard ook in mijn boek "Ontspannen Buitenrijden en Wandelen met je Paard". En let op: deze getallen gelden voor paarden die gezond zijn en gewend zijn aan een hogere basistemperatuur, ofwel die geacclimatiseerd zijn. Voor de duidelijkheid: als het van de ene op de andere dag boven de 25 graden wordt, is je paard NIET geacclimatiseerd! En is je paard op leeftijd, heeft hij een lichamelijke aandoening of overgewicht, dan kan hij veel minder aan!
Is die te hoog? Ga dan liever niet rijden en zet een alternatief programma in, bijvoorbeeld een rustig potje neusbal, targettraining, hersenwerk, of wandelen met veel graaspauzes en dan het liefst in de schaduw. Houd daarbij je paard heel goed in de gaten. Als je tekenen ziet dat zijn mentale emmertje vol zit, stoppen en een verfrissende douche nemen. Ennuh... een keertje samen chillen is uiteraard ook een prima oplossing. 😉🐴
Wil je toch rijden? Kies dan de koelere uren van de dag, rijd in de schaduw en houd het kort en rustig. Zorg er verder uiteraard voor dat je paard voldoende water binnenkrijgt om al die zweetdruppeltjes die hij geplengd heeft aan te vullen en houd in de gaten of hij zich blijft gedragen zoals je gewend bent. Vermoed je dat hij oververhit is geraakt? Bel je dierenarts!
Nog veel meer horen over waar je op moet letten bij je paard als het heet is? Luister dan naar aflevering 8 van mijn podcast. Deze vind je via je favoriete podcast-app en via deze link op Spotify.
Geniet van het mooie weer! 😊🐴☀️
Hester Stasse, Very Important Horse - Betrouwbaar partnerschap met je paard en jezelf
Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .