"Het is toch niet jouw paard?"

 

Ze kijkt me onderzoekend aan. "Waarom raakt het je zo? Het is toch niet jouw paard?"

 

Ik heb haar net verteld over het berichtje dat binnenkwam en waarin stond dat het paard van een klant er slechter aan toe bleek te zijn dan we verwachtten. De tranen stonden in mijn ogen terwijl ik het voorlas. Elke keer zeg ik tegen mezelf dat ik afstand moet houden, niet te emotioneel betrokken moet raken, me niet mag hechten, maar ondertussen besef ik dat ik dat simpelweg niet kan. De paarden en mensen waar ik mee werk veroveren stuk voor stuk een plekje in mijn hart.

 

En dus raakt zo'n bericht me.

 

Diep.

 

Elke keer hoop ik dat mijn bangste vermoedens niet uitkomen. Zo nu en dan is dat zo, maar veel vaker blijkt er wel degelijk iets mis te zijn. En is het paard kapot van binnen door een verkeerde manier van trainen of rijden, door mishandeling, door verwaarlozing, of doordat hij of zij genetische gebreken doorgegeven heeft gekregen van paps of mams. Stuk voor stuk zijn het fantastische dieren die bij dito mensen zijn terechtgekomen. Bewuste paardenmensen die alles uit de kast trekken om hun vierbenige lieveling een zo fijn en natuurlijk mogelijk leven te geven. En die nu het verpletterende nieuws hebben gekregen dat ze hun maatje met vervroegd pensioen moeten sturen. Of zelfs moeten laten gaan...

 

En dus krijg ik elke keer de bevestiging dat de paarden in kwestie de signalen die ze gaven om te vertellen dat er iets niet klopte, niet voor niets lieten zien.

 

Elke keer ben ik er weer kapot van. Voel ik me me een dag, twee dagen, of zelfs langer ontmoedigd. Omdat het voelt als vechten tegen de bierkaai. En dan besluit ik om toch door te gaan, want hoe meer mensen weten dat hun paard zich niet KAN aanstellen, niet KAN faken, ze niet KAN uitproberen, hoe eerder we problemen kunnen oplossen VOORDAT het te laat is.

 

We mogen af van de gedachte dat sommige merries "nou eenmaal" narrig zijn, sommige pony's "gewoon" puberen, en dat sommige paarden "altijd" "onder het werk uit proberen te komen".

 

Allemaal b*llsh*t.

 

Je paard probeert je iets te vertellen. Zoek uit wat er aan de hand is. Je vierbenige maatje probeert NOOIT voor niets het gesprek met je aan te gaan.

 

Luister naar je paard!

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Betrouwbaar partnerschap met je paard en jezelf

PS: Weet je niet wat je paard je wil zeggen? Ik help je graag om het uit te zoeken.

Op de hoogte blijven van mijn blogs, nieuwe podcast-afleveringen, masterclasses en evenementen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .