Echte wilde paarden zijn er niet meer

 

Tot nu toe dachten wetenschappers dat het przewalskipaard of takh de laatste echt wilde paardensoort op aarde was. De ongeveer 2000 przewalski’s die op dit moment over de Euraziatische steppen galopperen stammen allemaal af van merries en hengsten die in dierentuinen zijn opgegroeid. Hun voorouders zijn echter 15 wilde veulens die rond 1900 zijn gevangen, terwijl het ras in 1969 in het wild uitgestorven werd verklaard. Archeologisch onderzoek door de Universiteit van Kansas wijst nu uit dat ook de takhi eigenlijk verwilderde paarden zijn, afstammelingen van de eerste, door het Botai-volk in Noord-Kazachstan gedomesticeerde paarden.

 

5500 jaar geleden waren er al tamme paarden

De Botai waren rondtrekkende jagers die 5500 jaar geleden als eersten paarden temden. Ze gebruikten die voor vlees, melk, arbeid en waarschijnlijk transport. Bij opgravingen werden overblijfselen van paddocks gevonden en gereedschappen die van botten waren gemaakt. Deze gereedschappen werden gebruikt om leren strips mee te maken waar ze mogelijk hoofdstellen, lasso’s, zwepen en kluisters van fabriceerden. Daarnaast zijn er resten van paardenmelk gevonden in aardewerken potten en omdat in Mongolië en Kazachstan tot op de dag van vandaag gefermenteerde paardenmelk wordt gedronken, is het waarschijnlijk dat de Botai hetzelfde deden.

 

De voorouders van onze tamme paarden waren geen przewalski's

Een andere belangrijke conclusie van het onderzoek is dat onze gedomesticeerde paarden niet afkomstig zijn van de Botai-paarden, iets wat veel wetenschappers tot nu toe wel dachten. Het internationale team van wetenschappers voerde DNA-analyses uit op de opgegraven botten en tanden van 20 Botai-paarden en 22 paarden die de afgelopen 5500 jaar op verschillende plekken in Europa hebben geleefd. Vervolgens vergeleken ze die met al gepubliceerde informatie over het DNA van 18 opgegraven en 28 moderne paarden. Hieruit bleek dat de Botai-paarden de voorouders waren van de przewalski’s en niet van onze huidige paarden. Er zal dan ook nieuw onderzoek moeten worden gedaan om te ontdekken waar het moderne paard wel vandaan komt.

 

De voorouders van de przewalski's waren ooit tam

De onderzoekers geloven dat de voorouders van de przewalski’s uit de Botai-kuddes in Oost-Kazachstan of West-Mongolië zijn ontsnapt. Vervolgens zijn ze verwilderd, net als de mustangs in Noord-Amerika. In tegenstelling tot mustangs hebben takhi rechtopstaande manen, wat in de wetenschap wordt geassocieerd met wilde paardachtigen. Daarnaast hebben ze een bruingele, roodachtig bruine of muisgrijze vacht zoals de paarden die op prehistorische grotschilderingen staan afgebeeld. Vandaar dat biologen aannamen dat de przewalski’s echte wilde paarden waren, maar dat is dus niet het geval.

 

Interessant? Meer over dit onderzoek lees je hier .

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Dit artikel scheef ik oorspronkelijk voor e-quine.com als onderdeel van hun serie over The Untouchables .

PPS: Gedraagt jouw paard zich zo nu en dan als een wilde mustang? Ik help je graag om uit te zoeken wat er aan de hand is.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .