Waarom maken paarden hengstenhopen?

Weetjes over paardengedrag: hengstenhopen bouwen

 

Staan er bij jouw paard een of meerdere ruinen in de groep en hebben die het idee hebben dat ze nog helemaal "het mannetje" zijn? Dan zou het zomaar kunnen dat er bij jou in de wei of paddock op bepaalde plekken grote hopen mest liggen omdat ze over elkaars paardenvijgen heen mesten.

 

Waarom hengsten en ruinen hengstenhopen maken?

In de natuur maken hengsten zogenaamde "hengstenhopen" - bergen mest waar ze telkens overheen mesten en/of plassen - om te markeren dat ze daar zijn geweest. Zeg maar zoals reuen doen bij hondachtigen door over elkaars urine heen te plassen. De hopen liggen vooral langs paden die de harems vaak gebruiken en bij belangrijke bronnen voor de paarden, zoals drinkplaatsen en plekken waar ze mineralen kunnen likken. Overigens mesten en plassen ze ook over de mest en urine van de merries in hun harem heen, waarschijnlijk om te markeren dat dit hun merries zijn.

 

Het hengstenhoopritueel

Het mesten over een hengstenhoop gebeurt volgens een min of meer vast patroon. In de natuur kan het een spel zijn tussen twee of meer hengsten, dat soms eindigt in een gevecht (25% van de agressieve interacties tussen hengsten vindt plaats bij hengstenhopen!), soms in een duwpartij, maar het gebeurt ook dat de hengsten allebei rustig van de hoop vandaan wandelen. Onderdelen van dit vaste patroon zijn: de hengstenhoop benaderen, eraan snuffelen, flemen, met een voorhoef aan de hoop klauwen, over de hoop heenstappen of eromheen draaien, over de hoop heenmesten en/of plassen, voor- of achterwaarts stappen of zich boven de hoop omdraaien om aan de hoop te snuffelen. Vaak herhalen ze vervolgens een deel van de reeks of alle onderdelen.

 

Wie het laatst mest, mest het best

Wat je vaak ziet is dat hengsten hun uiterste best doen om de laatste te zijn die de hoop markeert. Ze lijken het laatste beetje poep of plas uit hun darmen of blaas te persen om de toren (tijdelijk) af te sluiten. Wie bovenop "ligt" wint als het ware. Overigens blijven de hopen kennelijk uitnodigen om er telkens opnieuw overheen te mesten of te urineren, want bij bijvoorbeeld de halfwilde Konikkuddes in Nederland zie je hengstenhopen die een behoorlijke hoogte bereiken.

 

Gebeurt dit bij jou in de wei, paddock of stal ook weleens? Misschien leuk om eens op te letten!

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Heb je een vraag over het gedrag van je paard? Boek dan een gratis inspiratiegesprek van een half uur via deze link . Ik geef je dan sowieso een tip en kijk daarnaast samen met jou waar je paard en jij op dit moment het meeste mee geholpen zouden zijn.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .