Waarom krauwen paarden elkaar?

Weetjes over paardengedrag: allogrooming of mutual grooming

 

 

Misschien dat je dit woord nog niet eerder had gehoord, maar dat krauwen, schuren of krabben met de lippen en/of tanden dat paarden bij elkaar doen heet officieel zo. "De ander poetsen" of "elkaar poetsen" betekent het en alle paardachtigen doen het, maar ook veel andere dieren die in groepen leven. De konijnen waarmee ik mijn huis deel doen het bijvoorbeeld ook.

 

Meestal "kop aan kont"

Als je twee of meer paarden bij elkaar hebt staan, heb je het ze vast weleens zien doen. Meestal staan ze hoofd aan staart of hoofd aan schouder en ze trekken er vaak een heel geconcentreerd gezicht bij. De meest gegroomde plekken zijn elkaars hals, manen, schoft, schouder, borst, romp of staart. De paarden die het bij elkaar doen zijn overigens meestal maatjes.

 

Waarom groomen paarden elkaar eigenlijk?

Daar zijn verschillende redenen voor zelfs. Zo helpen ze elkaar op deze manier om sneller door hun rui heen te komen. Maar ook het verwijderen van parasieten gebeurt zo. Daarnaast versterkt het de band tussen de groomers en het zorgt zelfs voor een vermindering van stress. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het stimuleren van de plekken waar de paarden elkaar het meeste poetsen zorgt voor een verlaging van de hartslag. Daarnaast komen er hormonen vrij die zowel de krauwer als de gekrauwde een goed gevoel geven. Een win-win-situatie dus!

 

Jij kan dit ook doen bij je paard

Overigens is het zo dat jij zelf ook je paard dat lekkere gevoel kunt geven door op dezelfde plekken te poetsen met een borstel, je vingers en zelfs met je nagels. Je zal misschien weleens hebben gemerkt dat je paard zijn lippen spitst als je dat doet, of terwijl je hem aan het borstelen bent; dat is het teken dat hij enorm staat te genieten. De kans bestaat dat hij het zo fijn vindt dat hij iets terug wil doen en jouw rug of een andere plek gaat "behandelen" met zijn lippen of tanden. Hij probeert dus niet vervelend te doen op zo'n moment, maar wil je graag in gelijke munt terugbetalen.

 

Als je paard zijn tanden gebruikt...

Mocht hij nou heel enthousiast worden en met zijn tanden aan de slag gaan op jouw vel of kleren, dan kan je hem leren om enkel zijn lippen te gebruiken door direct te stoppen met krauwen als je zijn tanden voelt. Ga vervolgens na een paar seconden pauze weer door en blijf stoppen totdat hij begrepen heeft dat jij als mens een iets kwetsbaardere huid (en kleding) hebt dan hij.

 

Let op! Niet alle paarden vinden het lekker als je ze hard krauwt, dus let goed op de lichaamstaal die je paard laat zien en pas zonodig je aanpak aan!

 

Geniet ervan, allebei!

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Betrouwbaar partnerschap met je paard en jezelf

PS: Herken jij de verschillende gezichtsuitdrukkingen die je paard kan laten zien? Nee? Dat onderwerp, maar ook wat wijzelf onze paarden - vaak onbewust - zeggen, komt uitgebreid aan bod in mijn online masterclass "Paardentaal begrijpen en leren 'spreken'". Kijk even hier wanneer de volgende is en schrijf je in.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .