Waarom dreigen paarden om te bijten?

Weetjes over paardengedrag: dreigen om te bijten


Tussen paarden onderling, maar ook richting mensen zie je regelmatig dat paarden dreigen om te bijten. Meestal komt dit niet uit de lucht vallen, maar hebben de paarden al een aantal subtielere signalen gegeven dat ze de situatie niet fijn vinden. Daarbij kan het gaan om oren in de nek leggen, hoofd en hals in de richting van de ander zwaaien, een paar stappen in de richting van de ander zetten, of zelfs het doen van een uitval. Hierbij zijn de oren van de dreiger achterwaarts of plat in de nek, is de hals gestrekt en wijst het hoofd in de richting van het paard of mens dat ze dreigen te bijten. Bij paarden onderling is het dreigement meestal gericht op het hoofd, de schouder, borst of benen van de ander.


Als een paard wil bijten, dan is het ook raak!

Als de tanden van je paard rakelings langs je heen scheren, dan is dat geen onhandigheid, net als dat wanneer er een hoef langs je oor suist dat geen vergissing is. Want als een paard een ander paard of jou daadwerkelijk wil bijten, dan zijn ze vrijwel altijd snel genoeg en precies genoeg in hun bewegingen om dat ook echt te doen. Bij een bijtdreiging gaat het dus om een waarschuwing; als de ander daar niet (voldoende) op reageert kan de volgende stap zijn dat je paard echt zal bijten.


Maar waarom dreigen paarden in plaats van gelijk raak te happen?

Daar zijn verschillende redenen voor, die afhankelijk zijn van de situatie. Bij (schijn)gevechten tussen hengsten of ruinen is dreigen onderdeel van de krachtmeting. De (schijn)vechters willen op deze manier bepalen wie de sterkste is zonder de ander (ernstig) te verwonden.

In de meeste andere gevallen is dit gedrag bedoeld om duidelijk te maken dat de dreiger graag wil dat de ander zich van hem vandaan verplaatst. Dit was ook het geval bij de situatie op de foto: het veulen was onuitgenodigd in de persoonlijke ruimte van de jaarlingmerrie gewandeld. De jaarlingmerrie liet blijken dat ze dat niet fijn vond door in de richting van het hoofd van het veulen te happen. Het veulen begreep de boodschap en bewoog zich direct van de jaarlingmerrie af. Zou hij dat niet hebben gedaan, dan had ze hem waarschijnlijk vrij snel daarna echt gebeten.


Waarom dreigen paarden om mensen te bijten?

Bij bijtdreigingen richting mensen gaat het eveneens vaak om het niet (voldoende) respecteren van de persoonlijke ruimte van het paard, maar er kunnen ook een heleboel andere factoren een rol spelen. In nummer 25 van het horsemanship magazine Level Up heb ik een artikel gepubliceerd over zo'n beetje alle mogelijke redenen dat een paard kan (dreigen met) bijten en wat je kunt doen om dat te voorkomen - je vindt het hier . Daarop inhakend heb ik een paar praktijkvoorbeelden uitgeschreven, zoals in dit artikel , en die zal ik de van tijd tot tijd aanvullen. Dus houd vooral deze site in de gaten als je wilt weten wat je moet doen om het bijtgedrag van je paard te verhelpen. En wat je vooral NIET moet doen.


Heeft jouw paard weleens gebeten of gedreigd om dat te doen? Weet je waarom hij of zij dat deed?


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Dreigt jouw paard regelmatig om je te bijten en weet je niet waarom zij/hij dat doet? Soms kan ik je op afstand helpen, als je een filmpje van het gedrag naar mijn mailadres stuurt via wetransfer.com. Zodra ik het bekeken heb, maken we een belafspraak voor een consult en help ik je om een oplossing te vinden. Kijk even hier om meer te lezen over hoe ik te werk ga en welke investering ik van jou vraag.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .