Trigger stacking bij de trailer

Over het stapelen van spanning totdat het spanningsemmertje van je paard overloopt , ofwel trigger stacking, heb ik het al vaker gehad (zie bijvoorbeeld mijn artikel over de 5 succesfactoren van het buitenrijden ). Soms kom ik er iets subtielere vormen van tegen en ik denk dat het goed is om je ook daarvan bewust te zijn om frustratie te voorkomen tijdens je trainingen.

 

De spanning lijkt mee te vallen, of toch niet?

Er zijn paarden die de trailer ogenschijnlijk niet zo heel erg spannend vinden. Geen heftige steigersessies, geen losrukacties waarna ze er als een malle vandoor gaan en ook geen trillende benen, maar wel volledig bevriezen voor of met twee voeten op de klep. Als ze er eenmaal in staan, dan lijken ze tot rust te komen. Ze schieten er niet uit, komen er niet bezweet uit na de rit en eten onderweg. En toch… gaan ze er dus niet makkelijk in. Dat kan betekenen dat ze zich tijdens de rit om wat voor reden dan ook niet op hun gemak voelen, dat ze niet graag weg van hun maatjes of erf gaan, of dat ze de trailer associeren met een moeilijke, pijnlijke of spannende situatie op de plaats van bestemming.

 

Er zijn echter, behalve het niet erin gaan, nog meer tekenen die je kunnen vertellen dat je paard het spannend vindt. Een versnelde ademhaling is er daar een van. Maar je kunt het ook merken aan een verhoogde prikkelgevoeligheid.

 

Prikkels die plotseling extra hard binnenkomen

Een prikkel is iets wat je paard waarneemt, ofwel een geluid, geur, gevoel, smaak, of iets dat hij ziet. En op het moment dat het spanningsemmertje van je paard al behoorlijk vol is, in dit geval omdat hij de trailer spannend vindt, komen die prikkels extra hard binnen. Ook dat is trigger stacking. Vergelijk het maar met hoe je zelf reageert op geluiden, geuren, aanrakingen, smaken en dingen die je ziet als je gaat solliciteren, in de wachtkamer van de tandarts of het ziekenhuis zit, als je hoofdpijn hebt, of als je te laat dreigt te komen.

 

Praktijkvoorbeelden van paarden die meer spanning hebben dan je misschien denkt

Zo kan het dus gebeuren dat een paard dat nooit last heeft van vliegen en in de wei en tijdens het rijden niet eens vliegenkap of -deken nodig heeft omdat hij er toch niet op reageert, in de buurt van de trailer opeens continu staat te happen en te stampen naar de insecten. Of dat het paard dat normaalgesproken zelfs het geluid van de omroepinstallatie geen probleem vindt, reageert op het kleinste geluidje als hij met twee voeten op de klep staat. Dat het paard dat altijd zonder een spier te vertrekken langs wapperende vlaggen, zwaaiende paraplu's en rondracende honden stapt, continu gaat stilstaan om om zich heen te kijken, of een noodsprong maakt van zelfs de kleinste beweging als jullie in de richting van de geopende trailer lopen.

 

Wat je kunt doen om je paard te helpen

Merk je dat je paard anders reageert dan anders, ga er dan maar vanuit dat hij gespannen is. Aanstellen kan hij zich tenslotte niet. Onderzoek waar hij precies op reageert door bij te houden wanneer zijn gedrag verandert en wanneer niet. Kijk vervolgens hoe je de situatie rond, in en na de trailer(rit) makkelijker en leuker voor hem kunt maken, bijvoorbeeld door hem een positieve associatie met de trailer te geven door hem er regelmatig iets lekkers in te laten eten, door hem te leren dat jullie niet altijd weggaan als hij erin staat, door aan zijn balans te werken, door hem te leren om ontspannen van zijn erf of maatjes vandaan te gaan, en/of door na een rit regelmatig samen iets leuks te gaan doen.

 

Heel veel succes en vooral plezier met jullie trainingen!

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer plezier, ontspanning en vrijheid met paarden

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via de knop.