Problemen bij de Trailer: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Regelmatig nemen paardeneigenaren contact met me op die een andere volgorde hebben om hun paard uit de trailer te halen dan ik. Zij laten hun paard vast staan aan de trailertouwen terwijl ze de klep en de achterstang openen en gaan dan terug naar voren om hun paard los te maken. Ik doe het andersom. Omdat ik veel mensen ken (soms via via) waarbij die andere methode mis is gegaan.

 

Haar paard stond nog vast toen ze de klep wilde openen

Een tijdje terug deed ik trailertraining met iemand waarvan het paard de trailer in eerste instantie behoorlijk spannend vond. Mesten, zweten en bibberen deed hij tijdens de reis en erin wilde hij vaak ook niet. We hadden al een paar trainingen achter de rug en ondertussen kon ze haar paard als een zonnetje zelf inladen en afsluiten. Nadat ik het openen van de klep en de achterstang de eerste keren voor haar had gedaan, nam ze ook dat van me over want ze wilde alles zelf kunnen doen voor het geval ze een keer alleen op pad moest. Tot mijn schrik zag ik echter dat ze haar paard nog aan de trailertouwen vast had staan toen ze naar achteren wilde lopen om de klep en de stang te openen.

“Ho wacht, wat doe je nou?” riep ik.

Ze keek me verbaasd aan.

“Zou je niet eerst de trailertouwen losmaken en hem aan de lijn vastdoen?”

“Hoezo? Mijn vorige paard bleef altijd ontspannen staan als ik de stang weghaalde.”

“Dan was dat misschien een hele koele kikker. Of had hij zoveel trailertraining gehad dat hij onder alle omstandigheden netjes wachtte op jouw signaal om de trailer uit te gaan. Hoe dan ook, als ik afga op mijn ervaring en de verhalen die ik hierover heb gehoord, dan was hij de uitzondering in plaats van de regel. En weet je of hij ook blijft staan als hij ergens van schrikt? Dat zou ik niet willen riskeren, dus neem ik zelf altijd liever het zekere voor het onzekere en maak ik een paard eerst van voren los voordat ik de klep open en de achterstang weghaal.”

 

“Maar hij stond net nog rustig te eten...”

Sowieso raad ik je aan om veel meer aandacht te besteden aan trailertraining als je paard met zijn billen tegen de stang staat te duwen als je de klep opendoet. Of als hij er direct uitvliegt zodra je de stang weghaalt. Dat zijn duidelijk tekenen dat je paard zich nog niet helemaal op zijn gemak voelt in de trailer. Of dat hij geleerd heeft dat hij er sneller uit kan door te gaan duwen. Maar wat denk je van dit verhaal: “Hij stond rustig hooi te eten, dus ik dacht, dan kan ik hem makkelijk even laten staan terwijl ik de achterstang vast weghaal. Loop ik terug naar voren, probeert hij zich los te rukken! Dus nou is het halster aan flarden.”

 

Van 0 naar 100 in een fractie van een seconde

Ontspannen staan eten is helaas geen garantie dat dat zo blijft. Bij een vluchtdier als een paard kan rust van het ene op het andere moment veranderen in alarmfase 1. Hij hoeft maar iets geks te horen, te ruiken, te voelen of te zien en hij staat klaar om ter vandoor te gaan. In tegenstelling tot mensen zoekt een paard op zo’n moment geen schuilplaats, maar wil hij het liefst naar een plek toe waar hij overzicht heeft. Zodat hij kan zien waar het eventuele gevaar vandaan komt en zonodig de benen kan nemen.

Zijn eerste reactie zal dus zijn om de trailer uit te gaan. Maar wat als dat niet kan?

 

Vechten om te vluchten

In negen van de tien gevallen zal hij dan gaan vechten om los te komen. En is een ontspannen paard al een enorm sterk dier, dan kan je je voorstellen wat voor superkrachten hij weet op te roepen als hij in paniek raakt omdat hij dat ene ding wat zijn hele lichaam schreeuwt dat hij moet doen niet kan doen. De Hulk is er niets bij. En tegen die oerkracht is geen halster bestand. En als het halster niet breekt, dan bezwijkt het trailertouw wel. Of de constructie waar het trailertouw aan vast zit.

Desnoods verbouwt je paard de hele trailer, als hij er maar uit komt.

 

Als het misgaat hoop je dat dat thuis gebeurt

En als hij er dan uit is, dan hoop je dat je thuis op stal bent. Want hoe ga je je paard vanaf een andere locatie mee naar huis nemen? Aan een ander halster of touw valt misschien nog wel te komen. En anders kan je met een paar strotouwtjes en een beetje knutselwerk nog wel een oplossing vinden. Niet ideaal, maar voor nood…

 

Nog verder van huis

Maar wat als je trailer kapot is? Of je paard weigert om erin te gaan? (En geef hem eens ongelijk; in zijn ogen heeft hij net voor zijn leven moeten vechten in die stal op wielen, dus waarom zou hij daar ooit weer in willen gaan?) Stel dat je zo ver van je thuisstal vandaan bent dat je niet terug kunt lopen? Dan wordt het een behoorlijk gedoe om je paard toch nog thuis te krijgen. Mogelijk kan je hem een nachtje achterlaten, maar die mogelijkheid heb je helaas niet overal. Misschien kan je de hulp inroepen van iemand met een hele ruime trailer of een vrachtwagentje, maar die moet maar net tijd hebben.

 

Wat is er nog meer kapot?

Behalve de zichtbare dingen die je paard in zijn paniek kapot heeft gemaakt, is het heel goed mogelijk dat er binnenin hem het een en ander ontregeld is. Je paard trekt normaalgesproken met zijn hoofd omhoog richting de uitgang van de trailer om los te komen. De meeste druk die daardoor op het halster komt te staan, zal achter de oren terechtkomen. En dat is best een kwetsbaar gebied. Heeft je paard zich losgerukt, dan zou ik je absoluut aanraden om je paard te laten onderzoeken door een osteopaat of een fysiotherapeut. Want als er iets ontregeld is in de hals van je paard kan je dat beter direct laten behandelen dan dat je paard ervoor gaat compenseren en de rest van zijn lichaam uit balans raakt.

 

Conclusie: eerst je paard aan de lijn, dan pas de stang weg

Misschien is het bij jou al tig keren goed gegaan als je je paard aan de trailertouwen vast liet staan terwijl je de achterstang openmaakte. Maar als je paard een keer zo schrikt dat hij in paniek raakt, dan is de kans groot dat je met een vet probleem zit. Dus echt, leer jezelf aan om je paard eerst voor los te maken en dan pas achter. Al is het maar voor het geval dat je ooit met een paard te maken krijgt dat niet rustig blijft staan wachten.

 

Heel veel veilige trailerritten toegewenst!

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: In deze blog ga ik er vanuit dat je ofwel je paard met zijn tweeën uitlaadt zodat de ene persoon het paard aan het leidtouw heeft terwijl de andere de klep en de stang opent, ofwel dat je alleen in- en uitlaadt en een lange lijn gebruikt zodat je naar de achterkant van de trailer kunt lopen terwijl je je paard nog altijd aan je (ontspannen) lijn vast hebt.

PPS: Vind jouw paard de trailer spannend? Racet hij eruit zodra je de achterstang weghaalt? Staat hij enorm te zweten en liggen er wel tien flinke hopen achter hem na het rijden? Heeft hij moeite om zijn balans te houden? Ga dan trainen. En begin daar vooral zo snel mogelijk mee. Want stel dat je plotseling naar de kliniek moet omdat hij koliek heeft, dan helpt het jou en hem niet als hij doodsbang is in de trailer.

PPPS: Weet jij wat je paard allemaal moet kunnen voordat je met de trailer op pad kunt? Kijk dan eens naar de checklist in dit artikel.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .