Pimp je paddock!

Pimp je paddock!


Op weg naar mijn klanten zie ik ze overal staan. Paardenhangplanten. Vierbeners die al dan niet gehuld in een badjas in een zandpaddock of kaalgegraasd stukje wei met hangend hoofd een beetje staan te staan. Absoluut, het is beter dan 23 uur per dag op stal, maar ik vraag me soms af hoeveel ze bewegen na de dolle 5 minuten die ze hadden toen ze 's ochtends uit hun box kwamen...


Beweging is goed voor je paard

Paarden zijn gemaakt om te bewegen. In een goed begroeide wei zullen ze heel wat meters maken op een dag doordat ze volgens het "hapje-stapje"-principe eten; na elke paar happen zetten ze een of meerdere stappen om bij de volgende grassprieten te komen. Als paarden weinig bewegen doordat ze nauwelijks van hun plek komen, dan liggen onder andere blessures, problemen met de hoeven en storingen in het maag-darmkanaal op de loer.

Daarnaast kunnen ze uit verveling zand gaan eten of hout gaan knagen. Of pakken ze elk groen sprietje wat ze voor tanden krijgen en eten ze dat inclusief het zand dat met de wortels meekomt op. Of graven ze kuilen om bij de wortels van het gras en de omringende beplanting te komen, waardoor ze ook extra zand binnen krijgen. Met alle gevaren van koliek van dien...

Natuurlijk begrijp ik dat niet iedereen een paddock paradise kan aanleggen, maar gelukkig zijn er wel een paar simpele dingen die je kunt doen om de dag van je paard ietsje leuker te maken in de winter. Ofwel de paddock van je paard op te pimpen en je vierbenige maatje in beweging te krijgen.


Mijn tips om je paddock op te pimpen:

* Zorg voor een natje en een droogje, ofwel water en hooi. Zeker als je paard langer dan 4 tot 6 uur in een paddock of kaalgegraasde wei staat is dat een must om maagzweren te voorkomen.

* Laat je paard loon naar werken krijgen door het hooi in een hooinet of slowfeeder aan te bieden. Door te kiezen voor mazen van 4 bij 4 cm of kleiner geef je hem meer te doen dan hap-slik-weg. Zo kan je met dezelfde hoeveelheid ruwvoer een langere periode overbruggen en voorkom je verveling.

* 1+1=3. Kijk of je het hooi en water op tenminste twee plekken in de paddock of wei kunt aanbieden, liefst een eind uit elkaar, zodat je paard in ieder geval tussen die twee punten heen en weer moet lopen. Als het kan, zorg je voor 1 eetplek meer dan er paarden in de wei of paddock staan, zodat de een de andere(n) niet kan beletten om te eten. Dat reduceert ook het risico dat ze voernijd laten zien .

* Gedeelde smart is halve smart. Is het mogelijk om twee paddocks samen te voegen en de bewoners ervan in die grotere ruimte samen neer te zetten, dan helpt dat ook om de verveling te verminderen. Afhankelijk van hun karakter, geslacht en leeftijd zullen ze kunnen spelen, elkaars vacht (eventueel door de deken heen) kunnen verzorgen (sommige paarden vinden het echt heel eng om dat over een stroomdraadje heen te doen), of gewoon lekker bij elkaar in de buurt kunnen staan en eten. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat de paddock- of weidegenoten elkaar leuk vinden, anders zal deze optie juist een heleboel stress opleveren.

* Surprise! Heb je het beheer van je paddocks of winterweides in eigen hand, kijk dan eens of je zo nu en dan iets anders kunt aanbieden om te onderzoeken, mee te spelen of op te eten. Verse wilgentakken vinden de meeste paarden fantastisch om op te knabbelen. Of leg eens een boomstam, met zand gevulde autoband, kartonnen doos (zonder nietjes of plakband), oude handdoek of bal neer. Uiteraard allemaal paard-proof om ongelukken te voorkomen! Let er ook op dat je paard altijd zijn ruwvoer en water moet kunnen bereiken zonder dat hij langs iets moet dat hij eng vindt. Door telkens te wisselen in wat je aanbiedt zullen paarden eerder iets met een voorwerp dat je neerlegt doen dan als het altijd in de wei of paddock ligt of hangt. En ook door er zo nu en dan iets lekkers in te verstoppen, maak je het extra interessant.


Alle beetjes helpen!

Dus kijk vooral naar wat er WEL mogelijk is. Iets meer betalen voor extra hooi en/of stro kan je bijvoorbeeld hoge dierenartskosten en een hoop ellende besparen. Of misschien kan je met een paar stalgenoten samenwerken om hooinetten te vullen, zodat je dat maar een of twee keer in de week hoeft te doen in plaats van elke dag.


Wat doe jij om van je paard geen hangplant te maken in de winter? Alle inspiratie is welkom!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer plezier, ontspanning en vrijheid met paarden

PS: Meer weten over wat je paard nodig heeft om zich kiplekker te voelen? Over onder andere dit onderwerp heb ik het in mijn online masterclasses. Meer info en de aanmeldlink om jouw virtuele stoel te reserveren vind je hier .

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .