#Omdenken als je paard drammerig doet

Waar ik voorheen nogal eens kon blijven hangen in negativiteit als ik in mijn vrije tijd grondwerk deed met een paard of ging rijden, zoek ik tegenwoordig steeds vaker naar een positieve kijk op wat er gebeurt. #omdenken, met andere woorden. En dat helpt mij enorm om na de training met een zonnetje in mijn hoofd naar huis te gaan in plaats van een donderwolk.


Als je paard dramt, heeft dat meestal met spanning te maken

Een goed voorbeeld daarvan is drammerigheid. Je weet wel, als je paard je de hele tijd voorbijloopt, net een tikkie sneller stapt dan je in gedachten had, druk is en misschien zelfs zo nu en dan door jou of je teugels heen bulldozert. Er is altijd een reden voor dit gedrag en meestal is die reden spanning. Omdat je paard zo snel mogelijk terug wil naar zijn maatjes of bekend terrein, omdat hij het spannend vindt, omdat jij gespannen bent, of omdat hij andere paarden ziet en wil laten zien dat hij een bijzonder aantrekkelijke dame of heer is.


Uitdaging om zelf ontspannen te worden of te blijven

Wat bij dit gedrag enorm op de loer ligt is frustratie. Een voorbeeld: jullie hebben geen andere mogelijkheid dan meerdere honderden meters langs een wei te lopen of te stappen waarin een stel andere paarden vrolijk met jullie meehuppelt. Jouw paard vindt het fantastisch en loopt de hele afstand met sierlijk gekromde hals en een bijna loodrecht omhoog gestoken staart naast of onder je te paraderen, waarbij hij een snurkgeluid produceert waar het gemiddelde varken jaloers op zou zijn. Omdat je weet dat het spanningsemmertje van je paard bij een klein beetje meer positieve spanning zou kunnen overlopen, zodat hij zich zou kunnen losrukken, omdraaien en/of naar de andere paarden toe zou kunnen stormen, probeer je zijn aandacht bij je te houden door hem regelmatig stil te zetten en een paar passen achteruit laten stappen, of hem op commando een trucje of zoekspelletje te laten doen. Maar nadat je dat misschien wel voor de 50e keer hebt moeten doen, is jouw spanningsemmertje ook aardig vol aan het raken.


Bewust iets anders denken, ofwel #omdenken

Wat mij enorm helpt op zulke momenten is om de gedachte "Wow, wat is hij aan het drammen", waar best wat irritatie en frustratie in verpakt zit, te vervangen door "Wow, wat is hij goed aan het leren om in deze situatie naast me te blijven lopen" of "Wow, wat doet hij zijn best om te leren om in deze situatie rustig te blijven stappen". Want dat is het gedrag wat je WEL wilt zien bij je paard op dat moment. Je verlegt je focus dan van het negatieve naar de (misschien nog bijna onzichtbare) lichtpuntjes in de situatie. Al reageert hij slechts 1 seconde op jouw signalen, dat is meer dan niets. Helaas is dit een gedachtegang die je enkel door herhaling goed onder de knie krijgt, zoals geldt voor alle dingen die je traint. Wat betekent dat je de eerste keer dat je met of op een dansend paard langs die wei komt misschien wel 100 keer iets moet doen om zijn aandacht bij je terug te krijgen, de volgende dag 80 keer, dan 60 keer etc. etc. Volhouden dus. En dat wordt makkelijker als je het positief kunt houden voor jezelf en je paard.


Ook #omdenken richting jezelf!

Wat overigens extra helpt is de gedachte "Wow, wat ben ik goed aan het leren om geduld te hebben en me nog beter te ontspannen." Dan erken je gelijk wat er met jou aan de hand is EN kan je er nog om lachen ook. Misschien als een boer met kiespijn, maar dat is sowieso beter dan dat je boos wordt.


Bij wat voor situaties pas jij #omdenken toe? Ik hoor het graag!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden


PS: Tijdens mijn online masterclasses geef ik je ook tips om te leren #omdenken zodat je spanning bij jezelf (en dus bij je paard) oplost en voorkomt. Uiteraard kan je me ook zelf situaties voorleggen waar je graag op een andere manier tegenaan zou willen kijken en daar antwoord ik graag op. Kijk even hier wanneer de volgende gepland staat en reserveer gelijk je plek .

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .