Al zet je je paard op rolschaatsen...


Ken jij ook iemand die continu haar of zijn paard leidt met een strak leidtouw? Zelfs probeert om die vierbenige schat zo de trailer in te trekken? En heb je haar of hem weleens horen klagen dat het wel lijkt alsof dat paard steeds minder makkelijk meeloopt? Dat kan heel goed kloppen!

Even een open deur: ook als je je paard op rolschaatsen zou zetten, dan nog moet je flink aan de bak in de sportschool als je hem achter je aan zou willen trekken. Of heel veel speck, dan wel spinazie eten, als je Popeye nog kent. Een gemiddelde KWPN-er weegt een kilootje of 600. Ook op rolletjes zal voorttrekken dus niet echt op rolletjes gaan, tenzij je aan het trainen bent voor Sterkste Man (m/v) van Nederland. Misschien dat je een mini-Shetje nog wel van zijn plek krijgt, maar ook die wegen rustig negentig kilo of meer.

Zonder rolschaatsen wordt het een nog minder goed plan. Verschillende paarden en pony’s worden er dan ook van beschuldigd spontaan wortel te kunnen schieten. Van die dikke die richting het middelpunt van de Aarde gaan. Vandaar nog een open deur: een potje touwtrekken met je paard of pony ga je niet winnen. Weleens gezien hoeveel spieren paarden hebben? Wist je dat die juist het beste werken in voorwaartse richting? Vandaar.

Het is ook helemaal niet nodig en allesbehalve leuk om elke keer het gevecht aan te gaan met je vierbener. Vind ik tenminste. Ik heb graag dat een paard aan een slap hangend leidtouw met me meewandelt. En als het even kan helemaal zonder. Stuk relaxter voor allebei.


Dus heb ik een tip voor iedereen die overweegt om zijn paard rolschaatsen onder te binden


Het geheim van ontspannen leiden zit in je timing. an het loslaten van de druk als je met het principe druk/druk weg (ofwel pressure/release, of R-) werkt, en van het geven van je beloning of het laten horen van de voorspeller daarvan als je met (voer)beloningen (ofwel clickertraining of R+) werkt.


Trainen met druk/druk weg

Als jij in het eerste geval blijft trekken aan je leidtouw terwijl je paard netjes met je meeloopt, dan krijgt hij ten eerste nooit het signaal dat met jou meestappen de bedoeling is. Als je daarentegen de druk op je leidtouw direct laat wegvallen op het moment dat je paard een stap in de goede richting zet, is dat gevoel van opluchting een duidelijk teken voor hem dat dat is wat je wilde.

Ten tweede wordt druk op den duur betekenisloos voor je paard als die er continu is. Vergelijk het maar met een te strak zittende riem bij jezelf: die voel je na een tijdje ook niet meer. Dus als jouw teken voor "Loop alsjeblieft met me mee" druk zetten op je leidtouw is, zorg er dan voor dat je teken voor "Bedankt dat je met me meeloopt" het loslaten van die druk is. Op die manier "vraag" je enkel iets via je leidtouw als je ook echt iets te vragen hebt, bijvoorbeeld "Kan je iets sneller lopen?" of "Rustig aan, je mag iets langzamer stappen." Ik bedoel, als je paard al meeloopt, hoef je hem dat niet meer te vragen, toch? Je zult merken dat hoe beter je timing van het loslaten van de druk wordt, hoe minder druk je nodig hebt. Zelfs een peuter van 3 kan op die manier een trekpaard leiden.


Trainen met voerbeloningen

Een nog veel fijnere methode om je paard te leren om met je mee te lopen is door hem te belonen met een hooibrokje, een stukje wortel of een lekkere kroelbeurt als hij je (hand)target volgt. Voor elke beweging in de goede richting, vervolgens voor elke stap en daarna voor elke X stappen beloon je je paard. Door een voorspeller voor je beloning te gebruiken, zoals een clicker-geluid of een click-woord zoals "Yes!" geef je jezelf de tijd om je beloning uit je zak of tasje te pakken en kan je het moment dat je paard doet wat jij in gedachten had heel precies markeren. Groot voordeel van deze aanpak is dat je eigenlijk niet eens meer een leidtouw nodig hebt. En je paard wordt er nog hartstikke enthousiast van ook. Win-win!


Hoe is het met jouw timing? Is die min of meer perfect, of valt hij hier en daar nog wat aan te scherpen?


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Loopt de communicatie met jouw paard of pony nog niet helemaal op rolletjes? Ik help jullie graag om elkaar beter te begrijpen. Bijvoorbeeld via mijn online masterclass "Paardentaal begrijpen en leren 'spreken'" die ik regelmatig geef ( kijk hier even wanneer de volgende gepland staat ), maar ik kan uiteraard ook bij jullie op stal langs komen om je te helpen om jullie 'frequenties' beter op elkaar af te stemmen. Stuur me een berichtje , dan vertel ik je daar graag meer over!

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .